Нови покушај завршнице суђења Шарићу за прање пара

БЕОГРАД: Излагање завршних речи на суђењу Дарку Шарићу и групи његових сарадника оптужених за прање 22 милиона евра у Србији, требало би да након више од пет месеци одлагања, почне пред Специјалним судом у Београду.
Saric Darko/Fonet
Фото: FoNet

Последњи пут суђење је одложено крајем јануара због изостанка Шарићевог браниоца по службеној дужности, који му је додељен прошле јесени, након што је оптужени отказао пуномоћје свим својим изабраним адвокатима.

Због отказивања пуномоћја, суђење је било одложено за више од два месеца, а међу разлозима за одлагање били су и захтеви овог оптуженог за изузеће председника судског већа Синише Петровића, од којих ниједан није усвојен.

Завршне речи тужилаштва, оптужених и њихових адвоката планиране су за целу седмицу.

Након што буду окончане суд ће заказати изрицање првостепене пресуде.

Иначе ово суђење које траје соко девет година, било је одложено 22. пута.

Од почетка поступка било заказано је 140, а одржано 118 претреса, при чему како је у јануару саопштено из суда, ниједан главни претресније одложен звбог суда или тужилаштва већ искључиво због изостанака окривљених или њихових бранилаца.

Шарић је у другом поступку, због организовања групе за кријумчарење кокаина у децембру 2018. осуђен на 15 година затвора, а жалбе на ову пресуду Апелациони суд ће почети да разматра 24. фебруара на јавној седници која је заказана за 10 радних дана.

Поред Шарића, за прање пара у Србији убацивањем "прљавог новца" у легалне токове оптужено је још 16 особа.

Тужилаштво тврди да су Шарић и остали "опрали" око 22 милиона евра, зарађених продајом кокаина, а оптужени су то негирали.

Према наводима оптужнице за прање пара, новац од продаје кокаина који је набављан у земљама Јужне Америке пребациван је у Србију преко офшор компанија и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа и појединих банака.

Ова средства коришћена су за приватизацију друштвених предузећа, али и куповину некретнина и земљишта.

Новац је између осталог улаган и у новосадски "Путник", "Митросрем" из Сремске Митровице, "Палић" из Суботице, бројне некретнине на Златибору.

Оптужени се међутим бране да су инвестирали у предузећа и земљишта, али и да је реч о легално зарађеном новцу.

Поред Шарића у овом случају оптужрни су Небојша Јестровић, Андрија Крловић, Предраг Милосављевић, Радован Штрбац, Зоран Ћопић, Маринка Вучетић, Дубравка Штрбац, Стевица Костић, Бобан Стојиљковић, Бојан Станојковић, Ердин Агуш, Горан Вучковић, Небојша Спасић, Немања Крстајић, Горан Богдановић и Марко Дабовић.

Шарић се након вишегодишњег бекства, 18. марта 2014. године предао српским властима, након чега је ухапшен и од тада се налази у притвору.

EUR/RSD 117.0413
Најновије вести