Обновљен процес дилерима дроге у Новом Саду осуђеним на 36 година

У новосадском Вишем суду почео је обновљени процес петорици окривљених за продају дроге, који су првостепено осуђени у фебруару ове године на 36 година затвора. 
1
Фото: Палата правде у Новом Саду

Београђанима Горану Јовићу, Миодрагу Николићу, Зорану Симићу, као и Суботичанима Влатку Филипоском и Обраду Ђиновићу, приписује се продаја кокаина и марихуане. 

Ради се о количини од око 100 грама кокаина, док се у оптужници наводи и укупно око пет килограма марихуане.

Након што је Апелациони суд укинуо пресуду, пред већем, којем председава судија Срђан Савић, сведочили су у поновљеном поступку оперативци СБПОК-а МУП-а који су учествовали у акцији лишења слободе осумњичених и форензичари Министарства унутрашњих послова.

Изјаву је прекјуче дао оперативац МУП-а који је описао како је текла акција хапшења у Новом Саду. Рекао је да је то било код једног тржног центра. Навео је да је осумњични том приликом извадио замотуљак из yепа  тренерке у којем је, по његовој процени, било око 100 грама кокаина.

– Он није пружао отпор, а тада и деловало као да је свестан зашто смо ту ми, инспектори – казао је тај инспектор задужен за акцију на терену, у којој је био с још двојицом инспектора, у свом непосредном окружењу. – Касније смо га одвезли у Београд његовим колима. Заплена је обављена у првом тренутку без неких формалности, али се ипак на крају све записало у службеним просторијама.

Двојица окривљених су помало бурно реаговала у судници на то сведочење. Тражили су да им тај сведок објасни како су оперативци спровели оперативни рад, али председник већа није дозволио да се одговара на то питање.

Бранилац једног од окривљених адвокат Боривоје Боровић тражио је од тог сведока из полиције да у детаље објасни где је била заплењена дрога од тренутка лишења слободе и код кога, до записивања „привремено одузетих предмета осумњичених”, као и то зашто у том случају нису примењени поступци који се редовно у пракси обављају, као што је фотографисање осумњиченог уз заплењени наркотик. Оперативац је на то одговарао да се нечега сећа, али нечега баш и не јер је прошло доста времена од те акције.   Иначе, по ранијим наводима новосадског суда Вишем суду, током кривичног поступка утврђено је да су од августа 2017. године до 30. октобра исте године Горан Јовић, Миодраг Николић, Влатко Филипоски и Обрад Ђиновић продавали марихуану и кокаин, чиме су извршили кривично дело неовлашћеног стављања у промет опојне дроге. Они су осуђени на дугогодишње затворске казне, конкретно – Горан Јовић на девет година затвора, Миодраг Николић на осам, Зоран Симић и Влатко Филипоски на по шест, а Обрад Ђиновић на седам година и шест месеци.

Истом пресудом продужен је притвор Јовићу, Николићу, Симићу и Филипоском, који ће трајати до упућивање оптужених у Завод за извршење кривичних санкција, док је Обраду Ђиновићу продужена мера забране напуштања стана уз примену електронског надзора и забрану коришћења телефона и интернета, која ће трајати најдуже до правоснажности пресуде, односно до упућивања оптуженог на издржавање кривичне санкције.

Незванично сазнајемо да је наставак поновљеног суђења заказан за  12. новембар, 5. децембар и 16. децембар, када је планирано извођење доказа саслушањем сведока.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести