Основни суд у Бечеју: Медијацијом решили и врло сложене спорове

Имајући у виду да је Основни суд Бечеј у минулом периоду показао иницијативу и остварио добре резултате у области алтернативног решавања спорова путем медијације, укључен је у двогодишњи пројкат Министарства правде, Врховног касационог суда и Европске уније.
e
Фото: pixabay.com

- Кроз фондове ЕУ желимо да помогнемо Основном суду Бечеј да њихови евидентни резултати буду још бољи, чиме ће грађани и учесници у судским поступцима бити задовољнији радом овог суда. Помоћ се огледа у стручној подршци тима експерата који ће организовати обуке и тренинге за судије и административно особље. С Управом и председником суда Гораном Чимбуровићем започели смо реализацију пројекта у Основном суду Бечеј на подршци медијације и решавања старих предмета, а све ће бити праћемо путем институција као што су Министарство правде, Врховни касациони суд, који су због добрих резултата и укључили овај суд у поменути пројекат -  рекао је приликом посете Основном суду Бечеј координатор поменутог пројекта Димитрије Шујерановић.

Решавање спорова договором на миран начин заживело је доношењем Закона о медијацији. Пре петнаестак година Врховни суд је покренуо иницијативу да се покуша путем договора између странака решити, бар, део нагомиланих старих предмета. И тада је бечејски суд схватио ту проблематику озбиљно и као претача медијације успели су да реше око четвртину тада старих предмета.  Сада су, такође, пришли послу максимално професионално. Прилика је била да се тим поводом поразговара са судијом грађанског одељења у Основном суду Бечеј Борком Кореној, која је имала запажене резултате у решавању поступака путем медијације.

- Искусни судија кад добије предмет види да ли има основа да се спор покуша решити медијацијом. Странкама се предоче предности алтернативног решавања спора. У нашем суду смо пре извесног времена с већим ангажманом пришли оваквом начину решавања спорова и у кратком временском периоду успела сам да окончам, иако су били врло сложени, четири предмета путем медијације. У још пар предмета странке су затражиле време да се одлуче хоће ли на овај начин да окончају спор. Медијација је одлична и треба је промовисати путем медија, пригодних трибина и на друге могуће начине, а све у циљу да људи схвате њене предности - закључује судија Борка Кореној.

Дода ли се свему да је законски рок за окончање медијације, успешно или не, два месеца, онда је јасно колико се добија у брзини, која је „рак рана“ нашег судства.                               

        В. Јанков

EUR/RSD 117.3811
Најновије вести