Ове године на Градини заплењено више од 1,3 милиона евра

БЕОГРАД:  Због непријављивања и покушаја кријумчарења новца, само на граничком прелазу Градина током ове године одузето је више од 1,3 милиона евра.
gradina carina
Фото: upravacarina.rs

Како се наводи у саопштењу Управе царине, велика сума новца одузета је јер, упркос сталним апелима да се суме веће од 10.000 евра пријаве приликом уласка у земљу, многи путници то не чине.

Иначе, унос девиза у Србију је слободан, али је износ ограничен, што значи да путници могу да унесу колико год новца желе, али ако је реч о суми већој од 10.000 евра, у динарима или другој страној валути, дужност је да се то пријави.

Тада се добија потврда да је у земљу унета пријављена сума и путници неће имати проблема при изласку из земље, уколико само пролазе кроз Србију или новац враћају у иностранство, наведено је на сајту Управе царине.

Сваки износ већи од 10.000 евра у динарима или страној валути треба да се пријави приликом сваког преласка државне границе, при уласку или изласку из земље.

Уколико се у Србију уноси сума већа од 10.000 евра, потребна је потврда да је новац подигнут са сопстевног рачуна у иностранству или за динарску противвредност те суме да је новац заменијен код стране банке, уз потврду те банке.

EUR/RSD 117.5851
Најновије вести