Управа царина: Јастук пун непријављених девиза

Цариници су у сарадњи са полицијом 25. децембра 2019. године, на граничном прелазу Градина открили и запленили 84.000 непријављених евра којима је био испуњен један јастук.
Jastuk pun neprijavljenih deviza Foto: Uprava carina
Фото: Јастук пун непријављених девиза Фото: Управа царина

Прекршај је откривен када је на ред за излазну контролу стигао мерцедес немачких регистарских ознака, којим су тројица турских држављана путовала из Немачке ка својој земљи.

На питање да ли имају нешто да пријаве, сва тројица су одговорила одрично и заиста, на први поглед се чинило да у аутомобилу нема ничег сумњивог.

Ипак искусни царински службеници који су јутрос рано били у смени на прелазу Градина, одлучили су да детаљно прегледају аутомобил.

Током контроле, један од цариника је подигао јастук који се налазио на задњем седишту, јер га је један од путника користио за одмор током путовања. Одмах је осетио да је јастук тежи него што би требало да буде, због чега је рашивен и тада је потврђено да је сумња била основана. У јастуку се, поред уобичајног пуњења, нашло и 114.000 скривених евра.

Као власник новца пријавио се један од путника, 45-годишњи турски држављанин, који није поседовао никакав доказ о пореклу новца.

Свој тројици путника враћен је дозвољени износ од по 10.000 евра, па ће се тако током прекршајног поступка одлучивати о остатку откривене суме у износу од 84.000 евра.

Упркос сталним апелима да се суме веће од 10.000 евра пријаве приликом уласка у земљу, многи путници то не чине, па је због непријаве и кријумчарења само на граничном прелазу Градина током 2019. године одузето преко 1,3 милиона евра.    

 

 

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести