Петоро ухапшено због милионских рачунарских превара и прања новца

БЕОГРАД: У Београду је ухашено пет осумњичених за рачунарске преваре и трговину лажним берзанским инструментима плаћања, којима су, заједно са саизвршиоцима из других европских земаља, оштетили више хиљада грађана за око 60 милиона евра, саопштено је из МУП-а.
policija, mup tanjug
Фото: Tanjug/MUP Srbije, ilustracija

Акција хапшења спроведена је у сарадњи Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала МУП-а са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал и полицијама и тужилаштвима Немачке, Аустрије и Бугарске, као и институцијама за правосудну и полицијску сарадњу Европске уније Евроџаст и Еуропол.

Ухапшено је пет Београђана осумњичених за кривична дела превара и прање новца: З. М. (1983), М. Б. (1984), Ф. И. (1989), С. Ш. (1971) и А. Ђ. (1994).

Сумња се да су они у дужем временском периоду, заједно са саизвршиоцима из Бугарске, Аустрије и Немачке вршили сложене финансијске преваре помоћу рачунарске мрежне платформе за трговину лажним берзанским инструментима плаћања, као и да су лажно представљали кретање цене акција путем лажних агената брокера који су радили у телефонским центрима за позивање оштећених.

На тај начин, како наводи полииција, осумњичени су наводили грађане из више земаља Европске уније да уплате што веће износе новца на име лажне купопродаје акција.

Пошто су оштећени уплаћивали већи износ новца, осумњичени су им после одређеног периода приказавали како су, наводно, наведене акције у потпуности изгубиле вредност, односно да су оштећени изгубили уложена средства.

На тај начин осумњичени су, заједно са саизвршиоцима из других земаља, оштетили више хиљада особа за више од 60.000.000 евра, наводи се у саопштењу.

Полиција је приликом претреса станова као и пословних просторија фирми "Select X" и "I-source" у Београду које осумњичени користе, одузела информатичку опрему и три путничка возила.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести