Почиње суђење припадницима "балканског картела" НА ОПТУЖЕНИЧКОМ СТОЛУ 7 ТОНА КОКАИНА

БЕОГРАД: У Специјалном суду у Београду данас би требало да се одржи припремно рочиште пред почетак суђења припадницима организоване криминалне групе познате у јавности као "балкански картел" који се сумњиче за међународну трговину око седам тона кокаина.
1
Фото: Youtube Printscreen

На припремном рочишту које је затворено за јавност оптужени ће се кратко изјаснити о кривици, док ће тужилаштво и одбрана изнети уводне речи.

По завршетку припремног рочишта које је осим за данас заказано и за 11. и 12. суд ће одредити датум почетка суђења, односно главног претреса.

Оптужница је подигнута против Мирослава Старчевића, Младена Лазаревића, Радисава Радовића, Љубише Линдо, Милована Здравковића, Зорана Јакшића, Владана Солдо, Милоша Радосављевића, Глигорија Пељевића, Петра Милошевића, Мирка Павловића, Милоша Јовановића, Александра Илића, Драгана Ђорђевића, Милана Митића, Драгана Николића, Ивана Цветковића, Марка Радовановића, Николе Ђорђевића и Дениза Михајловића, наводи се у саопштењу тог тужилаштва.

На терет им је стављено да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја. 

Истрага је  у овом случају почела наредбом Јавног тужилаштва за организовани криминал  12. маја прошле године. У тренутку када је започет поступак на територији Србије лишено је слободе 14 лица и сва лица се налазе у притвору.

Преостала лица, њих шесторо, налазе у бекству и за њима је расписана потерница укључујући и међународну потерницу за свако лице.

Ова организована криминална група се терети да је учествовала у међународној трговини од око седам тона кокаинa, укупно три заплене кокаина, у периоду децембра 2019. до августа 2020. године.

Највећа количина је заплењена на Аруби у фебруару 2020.године, а припреме су започете у децембру 2019. године, када је пресретнут брод "Ареса" и том приликом је пронађено и заплењено 4,5 тоне кокаина.

Фото: Pixabay, ilustracija

Следећа заплена у количини од 1.200 килограма кокаина уследила је у јуну 2020. године у Белгији, док је у августу 2020. године у Ротердаму - Краљевина Холандија заплењено преосталих 742 килограма кокаина.

Поред ове три заплене, предмет оптужења је и велика количина оружја различите врсте аутоматског, полуаутоматског као и муниције и експлозивних направа, а реч је о оружју које је пронађено приликом лишења слободе једног од лица које припада тзв "нишкој групи", а пронађено је приликом претреса стана у Нишу.

Поред наведеног, одлуком Јавног тужилаштва за организовани криминал блокирани су сви рачуни, сефови, сва покретна и непокретна имовина - станови, куће и возила, инострани новац у износу од више од три милиона евра, скупоцени сатови и накит.

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести