Поновљено суђење за обрачун у Петроварадину 2020.

НОВИ САД: У новосадском Вишем суду јуче је почело поновљено суђење након што је Апелациони суд усвојио је жалбу бранилаца на пресуду Вишег суда окривљенима који су због међусобног сукоба оптужени за покушај убиства и за наношење лаких телесних повреда претпрошле године у Петроварадину.
visi sud u novom sadu
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Окривљени Лазар Јовановић (49) из околине Беле Цркве, који има боравиште у Новом Саду, осуђен у децембру прошле године на пет година затвора, јуче је допунио своју одбрану. Казао је да је раније пропустио да каже важне детаље о томе шта је претходило сукобу с другоокривљеним, иако је раније у више наверата изнео одбрану, а и јучерашњи обиман исказ је "дотеривао" у више наврата за записник.

Он је признао да је убо једном, другоптужерног Веселина Џеферовића, али је друге повреде, односно убоде. Оценио као сумњиве. Казао је да је био први нападнут ударцима шакама и оклагијом после безначајне расправе око сцене у филму, те да је дохватио нешто, да није ни био свестан да је то нож када је био јако ударен оклагијом у главу и одбачен на цедиљку за судове.

Њему се ставља на терет да је у стању тешког пијанства са преко три промила алкохола у крви, након свађе и физичког сукоба, покушао кухињским ножем да убије другоокривљеног Веселина Џеферовића (60), који је становао као подстанар на поменутој адреси. Он му је, према оптужном акту, задао три убода сечивом дугим двадесетак центиметара у пределу груди и трбуха, након чега му је овај други узвратио с двадесетак удараца дрвеном оклагијом у пределу главе.

На нови доказни поступак, овог пута пред веће судије Наташе Војновић, доведен је из притвора.

Другооптужени Џеферовић, који се брани са слободе, а првостепено је био осуђен на шест месеци затвора, казао је да је све што је јуче изјавио Јовановић  "уметничка лаж", коју је он смислио јер је имао времена за то. Он је рекао да је првоокривљени био пијан те вечери 29. априла 2020. године, у Мажуранићевој улици у кући, сада покојног, сведока Лазара Митровића. За напад је окривио оптуженог Лазар Јовановића и казао да је он при томе користио ножеве, да је покушао да дође и и до брице на столу, а да би га спречио у томе, он је дохватио окалгију и тукао га где стигне, јер би га наводно сигурно убио да је је успео у свом науму. Навео је да је побегао кроз врата чим је Јовановић пао на колена услед задобијених удараца.   Иначе, првостепеном пресудом обојици оптужених изречена је мера обавезног лечења од алкохолизма и наложено им је да плате трошкове поступка.

Приликом образлагања поменуте неправоснажне пресуде, председница већа напоменула је да је несумњиво доказано да је напад започео Јовановић, а да је том приликом другокривљени задобијао убоде, док је био под утицајем алкохола, између лаког и средњег степена пијанства, те прекорачио границе нужне одбране.

Браниоци обојице тражили су  на рочишту лане половином децембра у завршним речима ослобађајуће пресуде за своје брањенике, док је тужилац сматрао да је све доказано и поткрепљено вештачењима у вези с поменутим кривичним делима и тражио за обојицу, који су у критичном моменту били пијани и у стању битно смањене урачунљивости, додатну меру обавезног лечења од зависности према алкохолу. Навео је том приликом да је Јовановић први напао, али да је овај други, након што му је избио оклагијом нож из руке, наставио више од 18 пута да га удара оклагијом, иако му живот више није био угрожен.

На наредном претресу 27. децембра пре изношења завршних речи испитаће се само вештак за судку медицину.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести