Поново одложено суђење Горану Давидовићу

НОВИ САД: Вођи забрањене неонацистичке организације "Национални строј" Горану Давидовићу и те Недељку Пешићу, поново је одложено суђење за напад на антифаштичку колону из 2007. године код Дома војске у Новом Саду.
Goran Davidović / Hapšenje /Arhiva Dnevnika
Фото: Dnevnik.rs

Ново рочиште је заказано за 7. децембар, а на предлог одбране Давидовића и Пешића, судија Вишег суда у Новом Саду Слободанка Гутовић донела је одлуку да се саслуша 12 жандарма из Београда и Новог Сада који су били у кордону код Дома војске у време избијања инцидената за које се сумњиче Даавидовић и Пешић.

Тужилац Зоран Јаковљевић био је против одлуке да се испитивају жандарми, сматрајући да њихово сведочење не може бити релевантно јер је од инцидента прошло више од 10 година.

Подсећања ради, осумњиченом Горану Давидовићу се суди у одсуству, док је Недељко Пешић у свом првом обраћању суду на ту тему изјавио како се он у време избијања инциндената код Дома војске нашао сасвим случајно. 

Инцидент за који се сумњиче Давидовић и Пешић се догодио када је учеснике шетње "Стоп фашизму" напала група припадника такозваног Националног строја који су се окупили у Дому војске. 

Том приликом је неколико грађана погођено каменицама, а ондашњем шефу Хелиснског одбора за људска права Павелу Домоњију разбијена је глава након чега су припадници Жандармерије привели већину чланова "Националног строја".

Оптужница против неколицине припадника "Националног строја" подигнута је 2008. године.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести