Суђење Горану Давидовићу и у његовом одсуству

У новосадском Вишем суду јуче је настављено суђење поводом сукоба који се збио пре готово десет година између две веће групе на Кеју код Дома Војске у Новом Саду, у којем је било неколико повређених.
Goran Davidović / Hapšenje / Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Првооптужени за изазивање мржње и нетрпељивости Горан Давидовић (41) из Новог Сада ни јуче није дошао на главни претрес. Њему се суди у одсуству, али, како смо незванично сазнали, он је недавно у иностранству постао отац и то је разлог његовог недоласка, мада поступак редовно тече и без његових појављивања пред судским већем.

Другоокривљени Недељко Пешић (29) из Шапца сео је јуче на оптуженичку клупу. Он је негирао да је у време инкриминисаног догађаја, па до јучерашњег дана, био припадник неке организације, укључујући и партијске, а додао да се на месту догађаја на мети оптужнице затекао случајно, на пропутовању од Шапца до Куле. Пешић је додао да није било физичког сукоба јер је постојала ограда која је раздвајала две групе и била је присутна полиција.

У  наставку доказног поступка само је саслушан један сведок, зато што је бранилац другооптуженог, због својих здравствених тегоба, тражио да се главни претрес одложи. Тако је репродукција видео-записа одложена за наредно рочиште.


Провокација с ограде
Давидовић и Пешић терете се да су далеког 7.октобра 2007. године око 17 сати на углу Београдског кеја и Дунавске улице на скупу који су организовали Антифашистичка организација Новог Сада и Независно друштво новинара Војводине под називом „Стоп фашизму“ приликом њиховог проласка на наведеном месту изавали националну, расну мржњу и нетрпељивост међу народима и етничким заједницама који живе у Србији, односно Војводини.  Приписује им се да су се попели на ограду угоститељког објекта у саставу Дома војске  где су се налазили са  још неким особама  којима је Министарство унутрашњих послова забранило окупљање истог дана, да би затим нацистички салутирали подижући десну руку с испруженом шаком у правцу окупљених учесника антифашистичког скупа.

Сведок Предраг Г. из Прибоја, против ког је поступак у том предмету обустављен, јуче је навео да се мало чега сећа после десет година, али да се случајно затекао на лицу места као појединац, а не као припадник икаквих група јер је шетао док је био у посети родбини.

“Хтео сам да одем на пиће у Дом Војске Србије”, казао је јуче тај сведок. “Ја сам био уз ову групу која је имала српске заставе и викала „Србија, Србија”. Ови други су били агресивнији и бацали су каменице уз псовке. Окривљене не познајем“.

Он је додао да је било гестикулација скупине уз коју се он затекао, али да се оне могу повезати са сличним и с покретима руку навијачких група или оних који су се „могли видети у старом Риму”, а не с фашистичким поздравима.

“Није дошло до директног сукоба зато што су између те две скупине били ограда и кордон полиције“, додао је он. 

На питање заменика вишег јавног тужиоца колико често долази у Нови Сад, и да ли је икада раније ишао на пиће у Дом Војске, он је одговорио да долази повремено и да никада пре није био на поменутој локацији.              

“Не знам шта је лоше што су ови поред мене скандирали „Србија Србија”” , казао је Предраг Г., на шта га је председница већа упозорила да треба да се држи чињеница, а не коментара.

Након више од 20 заказаних рочишта која нису одржана,  јуче је у новосадском Вишем суду суђење настављено

Подсетимо, након више од 20 заказаних рочишта која нису одржана из разноразних разлога, јуче је у новосадском Вишем суду суђење настављено. Доказни поступак отворен је 17. октобра прошле године. Давидовићев бранилац је том приликом казао пред новим већем, којем председава судија Слободанка Гутовић, да није успео да добије свог брањеника мобилним телефоном, али да му је његов отац саопштио да је болестан.

Последњи пут када првооптужени није приступио, адвокат је изјавио да ће његов брањеник доћи на следеће рочиште јер је то њему у интересу. 

По судској евиденцији, прва оптужница у том случају подигнута је у децембру 2008. године, а прецизирана је од Вишег тужилаштва у децембру 2013, након што је с двојицом из групе оптужених постигнут споразум о признању кривице.

Сведок Павел Д., један од организатора антифашистичког скупа, прошао је с разбијеном главом. 

“Један младић показивао је Хитлеров нацистички поздрав „Зиг хајл”, непрекидно стављајући руку на прса па је пружајући напред под углом од 45 степени, при томе показујући другом руком три прста”, казао је овај сведок. Викали су при томе „Србија Србима” и „Србија, Србија”. “Нису имали обележја, а видео сам Давидовића да се држао за ограду и гестикулирао, али нисам чуо шта је изговарао. Туче није било док сам био тамо“.

Наставак суђења заказан је за 21. август

Недим С., такође један од организатора антифашистичког скупа, казао је да је том приликом видео младића који је показивао „класичан неонацистички поздрав”. Он је додао да је, по његовим сазнањима, МУП прошле године обавестио Скупштину Војводине да је „Национални строј” којем оптужени Давидовић слови за шефа – неонацистичка организација.

“Када су дотрчали до ограде и почели да бацају камење, дошло је до пометње”, изјавио је Недим С. “Неки, кад су видели крв, почели су да беже из колоне у којој је било између 3.000 и 5.000 људи. Полиција је у том тренутку била код ограде, леђима окренута нападачима. Нисам видео да је Давидовић бацао каменице, нити да је упућивао нацистички поздрав“.

Урош С. из Београда и Радомир Д. из Новог Сада, раније окривљени, а сад у улози сведока јер је Тужилаштво одустало од њиховог гоњења, изјавили су да су људи из антифашистичке колоне започели сукоб и да туче није било. 

“Нисам видео да ли је неко стајао уз ограду, био сам заузет избегавањем каменица, али до физичког сукоба није дошло“, казао је Урош С.

Радомир Д. је изјавио да се нашао у угоститељском објекту Дома Војске да би присутвовао неформалном скупу због промоције књиге, а да су инцидент изазвале особе из антифашитичке колоне, скандирајући „Убиј фашисту” и бацајући камење. 

Окривљени се терете да су испровоцирали најпре вербални, а потом и физички сукоб учесника скупа и лица окупљених у Дому Војске тако да је са стране учесника јавног скупа у правцу Дома Војске бачено неколико флаша те је након тога дошло до туче између те две скупине и угрожавања сигурности учесника у колони пријављеног скупа. Том приликом су четири особе задобиле лаке телесне повреде у виду расекотина у пределу главе, чиме је извршено кривично дело изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости.  

EUR/RSD 118.5311
Најновије вести