Ребић у истрази против Папића саслушаван два и по сата

БЕОГРАД: У Вишем јавном тужилаштву у Београду након два и по сата трајања завршено је саслушање директора полиције Владимира Ребића у оквиру истраге која се води против бившег заменика начелника Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) Горана Папића.
Direktor policije Vladimir Rebić  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Ребића је тужилаштво испитало као сведока којег је предложила Папићева одбрана.

Он је у тужилаштво ушао и из њега изашао на споредни улаз, кроз гаражу Палате правде, тако да новинари који су га чекали испред нису могли да га сниме.

Сведочење у истрази је затворено за јавност, а саслушању директора полиције присуствовао је Папићев бранилац Бранислав Тапушковић који ће се обратити медијима.

Папића тужилаштво сумњичи за кривично дело трговина утицајем, јер је како сумња, у априлу 2020. године, мимо процедура, ургирао да се Марку Миљковићу, сада осумњиченом за организовање криминалне групе, одмах врати привремено заплењени блиндирани аутомобил.

Истог дана возило је враћено Миљковићу.

Крајем априла у истрази против Папића сведочио је и бивши министар унутрашњих послова Небојша Стефановић (сада министар одбране).

Папић је на саслушању код тужиоца негирао извршење кривичног дела.

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у марту је хапшењем Папића започело спровођење доказних радњи у скраћеном поступку који се води против Папића за кривично дело трговина утицајем, за које је законом запрећена казна од једне до осам година затвора.

Папићу је укинут притвор 29. априла и сада се брани са слободе.

МУП је раније саопштио да се Папић сумњичи да је 15. априла 2020. године, користећи свој положај руководиоца у СБПОК-у, посредовао да се не изврши службена радња која би се морала извршити, односно захтевао је од тадашњег руководиоца Полицијске управе за град Београд да се лицу које је сада у притвору одмах врати блиндирано возило које је од њега тада привремено одузето.

Истог дана возило је враћено Миљковићу, који је, иначе, заједно са Вељком Беливуком под истрагом као организатор криминалне групе која се сумничи за пет убистава, препродају дроге, држање и ношење оружја, отмице...

Тапушковић: Ребић потврдио - Папић није извршио кривично дело

Бранилац Горана Папића адвокат Бранислав Тапушковић рекао је новинарима да је након сведочења директора полиције Владимира Ребића утврђено да његов брањеник није извршио дело за које се терети, односно да није ургирао да се врати привремено заплењено блиндирано возило криминалцу Марку Миљковићу у априлу 2020. године.

“Након исказа Ребића јасно је да Папић није могао да нареди враћање возила. То су урадили (сада бивши начелник Управе криминалистичке полиције) Миленко Мунижаба и (начелинк II одељења УПК Београд) Зоран Ковачевић”, прецизирао Тапушковић у изјави за медије испред Палате правде.

Тапушковић је напоменуо да је саслушањем Ребића завршена истрага против Папића и да очекује да ће тужилаштво у наредном периоду донети одлуку о оптужном предлогу.

Адвокат је међутим ову прилику искористио да критикује Владимира Ђукановића, којем је његов брањеник прошле седмице дао интервју у емисији на ТВ објектив "Озбиљно са Ђуком", иако се он (Тапушковић) није са тим сложио.

Тапушковић сматра да је Ђукановић, који је, како је подсетио адвокат, посланик , члан једне партије, председник Одбора за правосуђе, члан Високог савета судства и Државног већа тужилаца по функцији, а сада и новинар, овим интервјуом дошао у сукоб интереса и повредио права окривљеног супротно адвокатској етици.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести