САЗНАЈЕМО: Зарубица се нагодио с Тужилаштвом

Окривљени доктор Милан Зарубица, власник фирме „Варан хемикалс“, закључио је са Специјалним тужилаштвом споразум о кривици, у којем је признао кривично дело поседовања опреме и материјала

намењених производњи опојних супстанци, и пресудом Специјалног суда, донетом прихватањем споразума, осуђен је на три године затвора. Ту казну је, међутим, у међувремену већ издржао с обзиром на време проведено у притвору, које се по закону урачунава, па се Зарубица више неће враћати у затвор.

Како „Дневник” сазнаје, Специјални суд је пресудом изреченом по усвојеном споразуму, изрекао и меру безбедности – одузимање од Зарубице опреме и супстанци из његових пословних просторија у Гробљанској улици у Угриновцима. Суд је у коначној одлуци о казни објединио и ону од пре деценије – на 11 година затвора из пресуде којом је Зарубица правоснажно осуђен по оптужби за производњу амфетамина, а изречена му је јединствена затворска казна од 11 година и 11 месеци.

Тако је завршен други поступак против др Милана Зарубице, по оптужници из 2011. која га је сумњичила да је током издржавања затворске казне по пресуди из 2005. године, излазећи на слободне викенде 2010. године, обновио незакониту производњу. Док је био у Београду на одобреном викенду 12. маја 2011. године, Зарубица је био ухапшен и одређен му је притвор због новог поступка који је тада покренут.

Зарубица је оптужбе одбацио, тврдећи да су „неистините и произвољне“.

Први поступак, правоснажно пресуђен пре десет година, против Зарубице је био покренут 3. фебруара 2003. године, након што је ухапшен под сумњом да је „у својој фирими ‘Ленал фарм‘ 2001. и 2002. године призводио амфетамин“. Окривљени Зарубица је негирао све оптужбе у потпуности – у првом процесу је тврдио да је пре тринаест година „спроводио истраживачку пилот-производњу новог лека ’анексан’”, а у новом поступку је у одбрани био изричит да после 4. фебруара 2003, кад је ухапшен, у објектима његове фирме „није било никакве производње“. 

Будући да је покретањем истражног поступка 13. маја 2011. године Зарубици одређен притвор, који је потом продужаван до 11. априла 2012. године, то је у следу довело до померања истека затворске казне за 336 дана.

Из затвора је изашао 31. децембра 2014. пошто је у целости издржао једанаестогодишњу казну.

Ј. Јаковљевић

 

Тужилаштво одустало од др Лазовића

По информацијама „Дневника”, Тужилаштво је у току овог месеца донело одлуку о одустанку од кривичног гоњења доктора Горана Лазовића, који је био обухваћен оптужницом из 2011. године као директор „Варан хемикалса“.

Адвокат Драган Плазинић, бранилац др Лазовића, потврдио је у изјави за наш лист да им је пре два дана достављено решење Тужилаштва.

– Одлуком Тужилаштва да одустане од кривичног гоњења др Лазовића коначно је после четири гпдоне стигла правда, иако је од почетка било потпуно јасно да нема никавих кривичних радњи – налагасио је Плазинић, и додао да је др Лазовић провео у притвору чак седам месеци.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести