Симоновић негира да је наложио застрашивање новинара

БЕОГРАД:  Донедавни председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић негирао је данас у Другом одновном суду у Београду да је друге оптужене подстрекавао да у знак опомене запале имовину Милана Јовановића, новинара портала "Жиг инфо", 12. децембра 2018. године.
Dragoljub Simonović Foto: Tanjug/ S.Radovanović
Фото: Драгољуб Симоновић Фото: Танјуг/ С.Радовановић

"У целости негирам кривично дело", рекао је Симоновић кратко се изјаснивши о кривици, и наводећи да ће у даљем току поступка детаљно изнети своју одбрану.

Остала тројица оптужених, Александар Маринковић, Игор Новаковић и Владимир Михаиловић, који се терете за кривично дело "тешко дело против опште сигурности", делимично су признала кривично дело, наводећи да ће своје верзије догађаја описати у одбрани.

Друго основно тужилаштво оптужницом терети Симоновића због подстрекавања ово троје оптужених да запале имовину Милана Јовановића.На данашњем претресу тужилаштво и адвокати су изнели уводне речи и детаљно побројали доказне предлоге.

Тужилаштво је поред низа других доказа, предложило да се окривљени саслушању а потом међусобно суоче на околности разлика у њиховим исказима, као и да се прочита пресуда изречена Бојани Цветковић Шијацки која је зимус признала да је помогла у паљењу куће новинара.

Она је осуђена, на основу закљученог споразума о признању кривичног дела с Другим основним тужилаштвом у Београду, на шест месеци кућног затвора са електронским надзором и новчану казну од 50.000 динара.

Симоновићеви браниоци су, поред осталог, тврдили да он није имао мотив да изврши кривично дело, јер њему Јовановићево писање није шкодило, као и да је истрага вођена тако да се нађе сведок који ће оптужити Симоновића, који је од почетка био одређен да понесе одговорност за оно што се догодило.

Један од његових бранилаца адвокат Виктор Гостиљац сматра да тужилаштво изводи представу представљајући Симоновића као полуполитичара - полукриминалца, док је са друге стране новинар истраживач.

"Симоновић ће да разбије ту илузију и да докаже да је истина сасвим другачија", поручио је његов бранилац и додао да је основна теза одбране да је Симоновић унапред одређен да буде оптужен јер се истрага сводила на тражење сведока који ће Симоновића оптужити.

Адвокат је рекао да је полиција са аутоматима изводила из кућа 100-ак људи тражећи таквог сведока, и на крају га је нашла у свом колеги-полицајцу, оптуженом Михаиловићу.

Други Симоновићев бранилац Ивица Вуковић осврнуо се на доказе које предлаже одбрана међу којима су и фотографије осуђене Бојане Шијацки са оштећеним Јовановићем, које треба да потврде њихову повезаност.

Предложио је и низ сведока - саслушаваних грађана, чланова породица оптужених, полицијских службеника у Гроцкој, као и да суд утврди колико је Јовановић добио за накнаду штете од Донација.рс и колико су новца грађани скупили да му обнове запаљену кућу, како би се утврдило "ко је заправо овде претрпео штету".

Адвокати су довели у питање и Јовановићево новинарство тврдећи да "Жиг инфо" није медиј, као и да ће довести сведоке који ће потврдити да је тај портал "рекеташка организација" која тражи новац да о нечему не би писала, док је својевремено Симоновић одбио да им плати.

Михајловићев бранилац адвокат Зора Добричанин предложила је да се издвоји његов исказ из истраге "јер није подобан", најављујући да ће он на суду дати нов исказ и у указујући да се она касније укључила у овј случај.

Новаковићев адвокат Немања Пејић тврдио је да је његов брањеник током притвора извођен из ЦЗ-а, вођен у СБПОК, где је без присуства тужиоца и адвоката давао изјаву незаконито.

Иако му је управник Окружбног затвора у Београду Звонко Груловић већ писано одговорио да Новаковић није извођен из ЦЗ-а, Пејић је суду предложио његово непосредно сведочење на суђењу.

Адвокат је такође навео да је општећени Јовановић долазио у кућу Новаковића док еј он би у притвору, где је претио његвој супрузи да ће се осветити уколико Новаковић не буде теретио Симоновића, и предложио је њено сведочење.

Адвокат Никола Михајловић, бранилац Маринковића, који је оптужен као непосредни извршилац, говорио је о неправилностима у вези са саслушањем његовог брањеника у тужилаштву у Младеновцу и у том контексту предложио да се саслуша надлежни тужилац из тог града.

Пуномоћник општећеног Јовановића сматра да се овде не ради о кривичном делу "тешко дело против опште сигурности", већ о покушају убиства, те да само пуком срећом он и његова супруга данас седе у судници а не њихову потомци.

Она је у име Јовановића ставила захтев за одштету - тако да му оптужени заједно исплате на име материјалне штете 10 милиона динара, а на име нематеријалне штете свако по осам милиона динара, због претрпљеног страха и душевних болова.

Суђење ће бити настављено 1. новембра, када ће Симоновић и остали оптужени изнети своје одбране.

Тужилаштво тврди да је Симоновић подстрекао Михајловића да пронаде особу од поверења која би у виду опомене Јовановићу запалила аутомобил, дајући му прецизне податке о аутомобилу и где се он налази.

Према оптужници, Симоновић је за то понудио новцану надокнаду, након цега је Михајловић подстрекао Новаковића, а он за то ангажовао Маринковића, који је пристао да то уцини како би му Новаковић отписао дуг.

У оптужници пише да је Маринковић 12. децембра 2018. године, око 3.20 сати, у улици Гробљанска 21, дошао до гараже оштећеног где се налазило путничко возило, циглом разбио прозор улазних врата гараже и у њу убацио молотовљев коктел, у пределу задњег дела возила, при цему се по поду пролио бензин, што је изазвало пожар у унутрашњости гараже и аутомобила.

Пожар се потом проширио и на кућу, "изазивајући опасност по живот и тело оштећених".На тај нацин им је причињена и штета великих размера, од 5.648.299,63 динара, наводи тужилаштво у оптужном предлогу.

За Симоновића тужилаштво је у оптужници предложило суду да му изрекне казну од осам година затвора, за Михајловића и Новаковића, као саучеснике, казну од пет година затвора, а за Маринковића као извршиоца шест година затвора.

Тужилаштво је оптужницом такоде предложило да се свој четворици изрекне и мера безбедности забране приближавања и комуникације са оштећеним Миланом Јовановићем и Јелом Дељанин.

Симоновић је 7. марта пуштен из притвора, у којем је био од 25. јануара.

Јовановић је од поцетка тврдио да је нападнут искључиво због свог писања о аферама председника Општине, који је иначе био и члан Главног одбора СНС-а.

 

Foto Tanjug/ S.Radovanović

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести