Суђење Симоновићу одложено за 24. мај

БЕОГРАД:  Донедавни председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић није данас дошао у Други основни суд у Београду где је требало да му почне суђење поводом оптужби да је друге оптужене подстрекавао да у знак опомене, запале имовину Милана Јовановића, новинара портала "Жиг инфо", 12. децембра прошшле године. 
Drugi osnovni sud u Beogradu, Suđenje Dragoljubu Simonoviću Foto: Tanjug/video
Фото: Други основни суд у Београду, Суђење Драгољубу Симоновићу Фото: Танјуг/видео Drugi osnovni sud u Beogradu, Suđenje Dragoljubu Simonoviću Foto: Tanjug/video

Због изостанка Симоновића, као и његовог адвоката, суђење је одложено за 24. мај. Симоновић није добио ни оптужни предлог нити позив за данашње сиђење, па није дошао, пренела је судији заменица његовог браниоца Ивице Вуковића.

Адвокат Вуковић је пре пет дана обавестио суд да има суђење у Вишем суду у Крагујевцу и замолио одлагање. У суд су међутим дошли остали окривљени и оштећени, Јовановић и његова супруга, као и бројни новинари, представници ОЕБС-а и новинарских удружења.

Одлагању суђења за мај противио се поступајући тужилац, тражећи да се суди у другој мањој судници или у великој у поподневном термину, док је одбрана негодовала због кратког рока за заказивање суђења од само три седмице од подизања оптужног акта. 

Судија Славко Жугић остао је при својој одлуци.Он је појаснио да у време када су позиви за суд упућени, 26. марта, пошта била у штрајку и да и у другим предметима суд има проблема са доставом писмена последњих десетак дана. 

Поред Симоновића, у овом поступку су оптужени Александар Маринковић, Игор Новаковић, Владимир Михаиловић, који се терете за кривично дело "тешко дело против опште сигурности".

Друго основно тужилаштво оптужницом терети Симоновића због подстрекавања ово троје оптужених да запале имовину Милана Јовановића.

Сумња се да је Симоновић подстрекао Михајловића да пронађе особу од поверења која би у виду опомене Јовановићу, запалила аутомобил, дајући му прецизне податке о аутомобилу и где се он налази.

Према оптужници, Симоновић је за то понудио новчану надокнаду, након чега је Михајловић подстрекао Новаковића тако што му је предочио да за њега има посао, односно да је потребно да се нађе човек од поверења, који би опоменуо оштећеног тако што би запалио његов аутомобил.

Новаковић је за то ангажовао Маринковића, који је пристао да то учини како би му Новаковић отписао дуг.

Према оптужници, Маринковић је 12. децембра 2018. године, око 03.20, у улици Гробљанска 21 дошшао до гараже ошштећеног, где се налазило путничко возило, циглом разбио прозор улазних врата гаражже и у њу убацио Молотовљев коктел, у пределу задњег дела возила, при чему се по поду пролио бензин, што је изазвало пожар у унутрашњости гараже и аутомобила.

Пожар се потом прошширио и на повезани стамбени објекат у наставку (кућу), "изазивајући опасност по жживот и тело општећених".На тај начин им је причињена и шштета великих размера од 5.648.299,63 динара, наводи тужилаштво.

За Симоновића тужилаштво је у оптужници предложило суду да му изрекне казну од осам година затвора, за Михајловића и Новаковића, као саучеснике, казну од пет година затвора, а за Маринковића као извршиоца шест година затвора.

Тужилаштво је оптужницом такође предложило да се свој четворици изрекне и мера безбедности забране приближавања и комуникације са ошштећеним Мианом Јовановићем и Јелом Дељанин.Симоновић је 7. марта пуштен из притвора, у којем је био од 25. јануара.

Бојана Цветковић Шијацки је раније признала је да је помогла у паљењу куће новинара, а после закључивања споразума о признању кривичног дела с Другим основним тужилаштвом у Београду, осуђена је на шест месеци кућног затвора са електронским надзором и новчану казну од 50.000 динара.

Јовановић је од почетка тврдио да је нападнут искључиво због свог писања о аферама председника Општине, који је иначе био и члан Главног одбора СНС-а.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести