Симоновићу четири године и три месеца затвора

БЕОГРАД: Други основни суд у Београду осудио је данас на четири године и три месеца затвора бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића, јер је остале оптужене подстрекавао да запале имовину новинара портала "Жиг инфо" Милана Јовановића 12. децембра 2018. године.
presuda cekic pixabay
Фото: pixabay.com

Исту казну добио је и Александар Маринковић, док је Владимир Михаиловић, осуђен на четири године затвора.

Осуђени су за кривично дело "изазивање опште опасности".

Ово је првостепена пресуда на који и тужилаштво и одбрана имају прво жалбе.

Симоновић је током образлагања пресуде и навода судије да су његови браниоци опструисали поступак напустио судницу заједно са својим адвокатима.

Он је од почетка процеса категорички негирао оптужбе.

Тужилаштво је иначе за Симоновића тражило максималну казну од осам година затвора за кривично дело за које га терети - "изазивање опште опасности извршено подстрекавањем".

Јовановић од почетка тврди да је нападнут искључиво због свог писања о аферама председника општине.

Наиме, у ноћи између 11. и 12. децембра 2018. године запаљен је аутомобил Јовановићеве супруге, а пожар се тада проширио на гаражу и део куће.

У пожару је причињена материјална штета, али нико није повређен.

Симоновић се терети да је друге оптужене подстрекавао да у знак опомене запале имовину Јовановића.

Александар Маринковић се терети као директни извршилац кривичног дела, али је од прошле године у бекству, и за њим је расписана међународна потерница, а поступак је према њему раздвојен.

Игор Новаковић и Владимир Михаиловић су на почетку истраге, признали паљење куће по налогу Симоновића, док су на суђењу то негирали.

Симоновић је раније у својој одбрани у целости негирао извршење кривичног дела и описао свој став према Јовановићевом новинарству и порталу за који ради.

У овом предмету одмах на почетку истраге, певачица Бојана Цветковић Шијацки, признала је кривицу и закључила споразум са тужилаштвом на основу којег је осуђена на шест месеци кућног затвора и новчану казну од 50.000 динара.

Она је признала да је довезла Маринковића до места Јовановићеве куће, где је кривично дело почињено.

EUR/RSD 117.5705
Најновије вести