Стефановић: Већина грађана поштује мере, 2.500 пријава

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је вечерас да је поднето око 2.500 прекршајних или кривичних због кршења мера забране кретања, које је држава увела у циљу спречавања ширења вируса, али да највећи број грађана поштује прописане мере.
stefanovic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

“Када чујете да је до сада поднето око 2.500 кривичних и прекршајних пријава против људи, то звучи пуно. И јесте пуно, јер је свако од њих могао потенцијално да угрози свој или туђи живот, али највећи број грађана поштује мере владе”, рекао је Стефановић за РТС.

Министар је захвалио свим људима који, каже, показују одгоровност и озбиљност, као и лекарима и медицинском особљу, полицајцима, војницима, волонтерима, медијима, свима који озбиљно и одговорно раде свој посао.

Посао полиције је, подсећа, да санкционише кршење мера.

“Волео бих да полиција нема посла у том домену, али има. Они који крше мере биће оштро кажњени, јер морају да разумеју да ризикују и угрожвају свој или туђе животе”, рекао је Стефановић.

Он је најавио да ће бити свакодневних контрола, и замолио грађане да поштују прописане мере.

“Нико не жели да вас кажњава, али молим вас да поштујете и полицијски час и све друге мере”, рекао је Стефановић.

На питање о редовним активностима полиције у ванредном стању, стопи криминала и породичном насиљу, Стефановић је рекао да је забележен пад општег криминала, као и породичног насиља, а да полиција гарантује заштиту свакој жени у случају насиља у породици и током ове ситуације.

“Жене и данас могу да рачунају на полицију, као и у редовној ситуацији. Имају максимално право на заштиту. Полиција је увек уз своје грађане”, рекао је Стефановић.

Министар је навео да свака жена која се осећа угрожено, треба да се обрати полицији и да пријави насиље, а полиција ће предузимати мере, додајући да се нада да учимо лекције и да насиље никада није решење.

“Имамо пад општег криминала и породичног насиља, али док постоји иједна жена која трпи насиље, нећемо стати са тим. Молим све да се уразуме, а женама увек гарантујемо заштиту”, рекао је Стефановић.

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести