Суђење Шарићу након више од осам година ушло у завршницу

БЕОГРАД: Суђење Дарку Шарићу и још 16-оро оптужених за прање пара у Србији убациваљем "прљавог новца" у легалне токове, након осам година је ушло у завршницу, а епилог првостепеном пресудом се очекује почетком јесени.
Saric Darko/Fonet
Фото: FoNet

Наиме, прошле седмице пред Специјалним судом у Београду окончан је доказни поступак, испитивањем вештака финансијске струке, па је суд за целу другу седмицу септембра, од 9. до 13. тог месеца, заказао излагање завршних речи.

Закон завршних излагања тужиоца, оптужених и њихових бранилаца, суд ће заказати изрицање првостепене пресуде.

Тужилаштво тврди да су Шарић и остали опрали око 22 милиона евра, зарађених продајом кокаина, а оптужени су то негирали.

Шарић је у децембру прошле године осуђен на максималну казну од 15 година затвора због организовања криминалне групе ради шверца кокаина из Латинске Америке у Западну Европу. Та пресуда је на преиспитивању по жалбама.

Према наводима оптужнице за прање пара, новац од продаје кокаина који је набављан у земљама Јужне Америке, преко офшор компанија, пребациван је у Србију и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа и појединих банака. 

Ова средства коришћена су за приватизацију друштвених предузећа, али и куповину некретнина и земљишта.

Новац је између осталог улаган и у новосадски "Путник", "Митросрем" из Сремске Митровице, "Палић" из Суботице, бројне некретнине на Златибору.

Оптужени се међутим бране да су инвестирали у предузећа и земљишта, али да је реч о легално зарађеном новцу.

Поред Шарића у овом случају оптужени су и Небојша Јестровић, Андрија Крловић, Предраг Милосављевић, Радован Штрбац, Зоран Ћопић, Маринка Вучетић, Дубравка Штрбац, Стевица Костић, Бобан Стојиљковић, Бојан Станојковић, Ердин Агуш, Горан Вучковић, Небојша Спасић, Немања Крстајић, Горан Богдановић и Марко Дабовић. 

Шарић се након вишегодишњег бекства, 18. марта 2014. године предао српским властима, након чега је ухапшен и од тада се налази у притвору. 

EUR/RSD 117.3742
Најновије вести