Поновљено суђење за убиство Шкрбића: Пуцњи стигли пре вечере

НОВИ САД: У новосадском Вишем суду јуче је настављен поновљени поступак, почет крајем прошле године, против Милоша Бухе (48), који је раније осуђен у одсуству на 17 година затвора због саучесништва у убиству Војислава Шкрбића 2014. године у ресторану „Гондола” у центру Новог Сада.
Sud / Dnevnik
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Приведен је јуче пред велико веће, којем председава судија Слободанка Гутовић, а суђење је и овог пута прошло уз јаке мере обезбеђења и специјалце с дугим цевима у фантомкама. Изјаве је дало више сведока, али је исказ једног од њих био прилично интересантан.

М. З., који је као гост био у локалу у тренутку догађаја близу пуцњаве, на јучерашњем претресу изјавио је да је видео да је првоокривљени Душан Буха испалио два хица, те да га је то шокирало.   

Дошао сам с тадашњом девојком на вечеру, био сам за столом близу њих, изјавио је јуче М. З.

Келнери нам још нису донели јело, додао је, а зачула се пуцњава. Видео сам да је Жеља (првоокривљени Душан Буха) испалио два хица, али не и где су меци завршили. Покојни Шкрбић је кренуо према шанку, ка месту где сам стајао, и тамо, након неког времена, пао. При томе нисам видео његове ране, а мислим да је окривљени Милош Буха изашао пре него што се Шкрбић стропоштао на под, казао је Буха.

Тај сведок је додао да је већина гостију у тренутку пуцњаве залегла, као и његова тадашња девојка, али и особа с којом је Шкрбић био за столом, а неки су, како је казао, „искакали”.

На питање заступнице оптужног акта Ксеније Дејановић том сведоку зашто до сад у поступку није споменуо у исказу да се шокирао и изненадио у поменутој прилици, и то описао као на овом рочишту (на пример, да је Милош Буха изашао из локала пре него што се Шкрбић срушио код шанка), он је казао да га о томе нико није питао, а да је ономад одговарао на питања о првооптуженом Душану Бухи.

Сећао сам се и тада, а и сада, знам шта сам видео, навео је јуче тај сведок.

Подсетимо, окривљени Милош Буха рекао је на претходном рочишту да је кобног дана много пио јер је славио сазнање да му је супруга трудна. Прва његова жена је, како је казао, после дуге и тешке болести преминула, а  иза ње су остале две малолетне кћерке које су биле јако везане за њега.   

Заклињем се да нисам штитио Душка својим телом. Нисам знао да ће пуцати, а да сам знао да је Душко био у сукобу с Војом, не би се то ни догодило. Био сам превише пијан тај дан, наливао сам се с више људи на неколико места, од јутра – изјавио је том приликом при изношењу одбране окривљени, казао је.

Звао ме је, додао је сведок, у једном тренутку због посла (првоокривљени) Душко, који има исто презиме као и ја, а ког сам упознао у затвору пре десетак година.

Он је радио у кладионицама чији сам сувласник. Звао сам га на здравицу. Дошао је и попили смо. Кад смо стигли код „Гондоле”, у чијој  близини он станује, инстистирао сам да попијемо још мало, он ме је одговарао, али је на крају пристао. Пришао сам унутра да се јавим Војиславу, ког познајем више од 25 година, и одједном зачуо пуцањ, један па други. Био сам у шоку и изван себе кад сам видео да Душко има пиштољ у руци. Узвикнуо сам „Не!”, али тада нисам видео да је неко повређен, само сам истрчао напоље, као и сви у локалу тада. После сам, шокиран, возао свој аутомобил по граду и ушао у један локал где је било мојих познаника. У таквом стању сам чуо да је неко изговорио да су браћа Буха убила Воју Шкрбића. Позвао сам другара адвоката и он ми је наговестио да сам у проблему и да ћу вероватно у притвор. Уплашио сам да нећу гледати моје ћерке, које имају само мене, и нисам се предао полицији. 

Војислав Шкрбић је убијен 22. маја 2014. године око 21 сат у ресторану „Гондола” код Дунавског парка. Душан Буха је окривљен да је убио Шкрбића хицима из пиштоља, а Милош му је, наводно, помогао тако што је први у локалу пришао Шкрбићу и почео с њим да разговара, након чега га је Душан упуцао.

Душан Буха се предао после 20 дана и признао убиство Шкрбића, док је Милош побегао и скривао се све до новембра прошле године. Милош и Душан нису у сродству, већ само презимењаци.

Виши суд у Новом Саду је 4. априла прошле године другостепеном пресудом поновио пресуду изречену средином фебруара претходне године за тешко убиство Војислава Шкрбића из Каћа којом је Душан Буха из Бачког Доброг Поља осуђен на обједињену казну за тешко убиство и ношење оружја на 18 година затвора, док је другооптужени Милош Буха, из Степановићева, коме се судило у одсуству, као саизвршилац тада био осуђен на 17 година робије.

Наставак суђења заказан је за 2. септембар.   

М. Вујачић

М. Ћирић

EUR/RSD 117.3271
Најновије вести