Окривљени за саучесништво у Шкрбићевом убиству негира кривицу

У новосадском Вишем суду јуче је отворен поновљени поступак против Милоша Бухе (47), осуђеног на 17 година затвора због саучесништва у убиству Војислава Шкрбића 2014. године у ресторану „Гондола” у центру Новог Сада.
1
Фото: Увиђај на месту злочина у „Гондоли”

Он је ухапшен почетком новембра прошле године по потерници, три и по године после поменуте ликвидације, по неким медијима – једног од водећих људи новосадског подземља – и смештен у затвор, прво на новосадској Клиси, а потом, по његовим јуче изговореним речима, ни крив ни дужан, „међу манијаке у кавезе новог најобезбеђенијег казамата у земљи, ’нове Падинске Скеле’”.

Окривљени је изнео готово двочасовну одбрану, а потом су саслушани оштећени, који је био у друштву с настрадалим Шкрбићем кад се догодило убиство, као и сведоци.

Милош Буха рекао је јуче да је кобног дана много пио јер је славио сазнање да му је друга супруга трудна. Прва његова жена је, како је казао, после дуге и тешке болести преминула, а иза ње су остале две малолетне кћерке које су биле јако везане за њега.

– Заклињем се да нисам штитио Душка својим телом. Нисам знао да ће пуцати, а да сам знао да је Душко био у сукобу с Војом, не би се то ни догодило. Био сам превише пијан тог дан, наливао сам се с више људи на неколико места, од јутра – изјавио је јуче при изношењу одбране окривљени. – Звао ме је у једном тренуту због посла (првоокривљени) Душко, који има исто презиме као и ја, а кога сам упознао у затвору пре десетак година. Он је радио у кладионицама чији сам сувласник. Звао сам га на здравицу. Дошао је и попили смо. Кад смо стигли код „Гондоле”, у чијој  близини он станује, инстистирао сам на томе да попијемо још мало, он ме је одговарао, али је на крају пристао.

Милош је рекао да је пришао да се јави Војиславу, кога познаје више од 25 година.

– Ођедном, зачуо сам пуцањ, један па други. Био сам у шоку и изван себе кад сам видео да Душко има пиштољ у руци. Узвикнуо сам „Не!”, али тада нисам видео да је неко повређен, само сам истрчао напоље, као и сви у локалу тада. После сам, шокиран, возио свој аутомобил по граду и ушао у један локал где је било мојих познаника. У таквом стању сам чуо да је неко изговорио да су браћа Буха убила Воју Шкрбића. Позвао сам другара адвоката и он ми је наговестио да сам у проблему и да ћу вероватно у притвор – казао је Милош Буха.

Додао је да се није предао полицији јер се уплашио да неће гледати своје ћерке.

Тодор Т., који је седао за столом са сада покојним Војиславом Шкрбићем, јуче је изјавио да није заинтересован за кривични прогон окривљеног нити ће поставити имовинскоправни захтев за накнаду штете. Он је јуче потврдио да је кобне ноћи Милош Буха пришао њиховом столу и да при томе није приметио ништа  забрињавајуће.

– У једном тренутку сам чуо пуцањ. Нека особа је била иза окривљеног Милоша. Лице које је било иза њега нисам видео. Добио сам метак и ја – сведочио је јуче Тодор Т. – Чуо сам јаук и да је неки мушки глас из близине узвикнуо „Не!”

На такву изјаву реаговала је заступница оптужног акта Ксенија Дејановић и питала оштећеног како то да се тога није сетио кад је давао изјаву после догађаја, пре неколико година, већ сада, а он је одговорио да га досад нико није питао о томе.

Фото: Убијени Војислав Шкрбић

Подсетимо, Војислав Шкрбић је убијен 22. маја 2014. године око 21 сат у кафићу „Гондола” код Дунавског парка. Душан Буха је окривљен да је убио Шкрбића хицима из пиштоља, а Милош му је наводно помогао тако што је први у ресторану пришао Шкрбићу и почео с њим да разговара, након чега га је Душан упуцао.

Душан Буха се предао после 20 дана и признао убиство Шкрбића, док је Милош побегао и скривао се све до почетка новембра прошле године. Милош и Душан, иначе, нису у сродству, већ само презимењаци. 


Био главни дилер хероина?

У медијима је годинама спомињано да је Војислав Шкрбић важио за једног од најопаснијих људи у Новом Саду и околини. Његово име се помиње и у „Белој књизи криминала” МУП-а Србије, где је означен као висококотирани члан неколико организованих криминалних група и као један од главних дистрибутера хероина у Новом Саду и Војводини. 

Због наручивања убиства Бранислава Јелачића, које се догодило 11. маја 2004. године у новосадском кафићу „Марина”, Војислав Шкрбић је након четири суђења правоснажно осуђен на 11 година затвора, док је непосредни извршилац Чаба Дер (26) из Чантавира осуђен на 15 година робије.

Шкрбић је с одслужења те казне изашао неколико месеци пре него што је убијен у „Гондоли”. 


Виши суд у Новом Саду је 4. априла прошле године другостепеном пресудом поновио ону изречену средином фебруара претходне године за тешко убиство Војислава Шкрбића из Каћа, којом је Душан Буха из Бачког Доброг Поља осуђен на јединствену казну за тешко убиство и ношење оружја на 18 година затвора, док је другооптужени Милош Буха из Степановићева, коме се судило у одсуству јер је био у бекству, као саизвршилац опет био осуђен на 15 година. Међутим, Апелациони суд је прошле године Милошу Бухи повећао казну две године – с 15 година затвора на 17.

Јучерашње суђење је пратила екипа Жандармерије веома опремљена  наоружањем и маскирана, буквално с прстима на орозима дугих цеви.

Наставак суђења заказан је за 6. фебруар.                                                                      

М. Вујачић

Mirko
04.12.2018 • 11:04
Čudno
Mirko
04.12.2018 • 11:12
Kako se zamenik tužioca bori za pravdu osudjenog ubice i narko dilera Voje, koji je bio strah i trepet u Kaću i Novom Sad, kako se tako ne bori za npr. pravdu za Milicu Barešanin ili malog Marka...baš je Voja jako bitan, pa još optužiti ovog Buhu za saučesništvo..a čovek samo prišao da se javi..
Marko
05.12.2018 • 14:57
Covek koliko vidim je ni kriv ni duzan ovde. Sramota.
EUR/RSD 117.5738
Најновије вести