Ново суђење Милошу Бухи за убиство Војислава Шкрбића

Ванрасправно веће Вишег суда у Новом Саду укинуло је пресуду Милошу Бухи (47), оптуженом за саучесништо у убиству Војислава Шкрбића (39) из Каћа, и он је одмах пребачен с издржавања казне у Казнено-поправном заводу у Београду у притвор, сазнаје „Дневник” незванично.
1
Фото: Хапшење Милоша Бухе

Окривљени је био осуђен у одсуству на 17 година, а потом је ухапшен по потерници, да би поменута одлука била прекјуче донета на предлог одбране, те ће му се поново судити, али овом приликом у његовом присуству.       

Подсетимо, припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Саду ухапсили су почетком новембра прошле године Милоша Буху, осуђеног за кривично дело тешког убиства над Војиславом Шкрбићем 22. маја 2014. године у ресторану „Гондола” у центру Новог Сада. Буха је ухапшен по потерници Вишег суда у Новом Саду, који га је у одсуству осудио на вишегодишњу затворску казну.

У међувремену је Апелациони суд у Новом Саду преиначио пресуду Вишег суда и повећао му затворску казну с 15 година на 17.

Суд је такође потврдио ранију пресуду за Душана Буху (29) за убиство Шкрбића и за недозвољену производњу, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, којом је он осуђен на 18 година робије.    

Фото: Увиђај на месту злочина у "Гондоли" - Фото Дневник

   

Он је лишен слободе у јуну 2014. године јер је окривљен да је усмртио Шкрбића, а Милош му је помагао тако што је први у ресторану пришао жртви и почео с њом да разговара, после чега га је Душан упуцао. Душан Буха се предао после 20 дана и признао убиство, док је Милош побегао и скривао се. 

Подсетимо, Виши суд у Новом Саду је 4. априла прошле године  другостепеном пресудом поновио ону изречену средином фебруара 2016.  за ликвидацију Војислава Шкрбића из Каћа којом је Душан Буха из Бачког Доброг Поља осуђен на јединствену казну за тешко убиство и ношење оружја на 18 година затвора, док је другооптужени Милош Буха (44) из Степановићева, коме се судило у одсуству јер је био у бекству, као саизвршилац опет био осуђен на 15 година.

Пресуда је, како смо писали, изречена уз веома јаке мере обезбеђења, а оптужени Душан Буха имао је букагије на ногама.

Председник већа судија Мирољуб Новићевић је, образлажући пресуду, навео да је окривљеном Душану Бухи способност да схвати значај дела и да управља својим поступцима у време извршења била смањена, али не до битног степена.


Шкрбић био главни дилер хероина

Годинама је Војислав Шкрбић важио за једног од најопаснијих људи у Новом Саду и околини. Његово име се помиње и у „Белој књизи криминала” МУП-а Србије, где је означен као висококотирани члан неколико организованих криминалних група и као један од главних дистрибутера хероина у Новом Саду и Војводини. 

Због наручивања убиства Бранислава Јелачића, које се догодило 11. маја 2004. године у новосадском кафићу „Марина”, Војислав Шкрбић је након четири суђења правоснажно осуђен на 11 година затвора, док је непосредни извршилац Чаба Дер (26) из Чантавира осуђен на 15 година робије.

Шкрбић је с одслужења те казне изашао неколико месеци пре него што је убијен у „Гондоли”. 


– Они су при том с умишљајем довели у опасност животе још неких лица која су се нашла на месту догађаја. Један за другим су ушли на лице места где је било више гостију, а оптужени Милош Буха је као саизвршилац битно допринео извршењу дела, тако што је први ушао у објекат, пришао оштећеном и започео разговор с њим, док је овај седео за столом с Тодором Т. и заклонио поглед на Душана Буху, који је продужио кретање, дошао иза Шкрбића и испалио један метак који је прошао кроз Шкрбићево тело и погодио Тодора Т. у ногу, па други хитац такође у леђа Шкрбићу, који је услед искрварења преминуо на лицу места – описао је догађај судија Новићевић. 

Војислав Шкрбић био је, по писању неких медија, један од челних људи новосадског подземља, а пре убиства преживео је неколико атентата.  

М. В.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести