И адвокати из Србије се пријављују да заступају жртве

Лепа зграда у центру Хага, у којој је некада био смештен Еуропол, а сада косовски Специјални суд за злочине ОВК-а, увелико је у обимним радовима адаптације и реконструкције, чији се завршетак очекује до пролећа, сазнаје „Дневник”.
uck1
Фото: Youtube Printscreen

Ускоро ће бити формиран именик адвоката за правно заступање у поступцима пред тим судом, у који ће, по завршетку конкурса, расписаног почетком прошлог месеца, бити уписани адвокати за које Суд утврди да испуњавају прописане услове. У јавности је, иначе, помињано да ће бити две листе адвоката – једна за одбрану будућих оптужених бивших припадника  паравојне формације косметских Албанаца, такозване Ослободилачке војске Косова, и друга листа адвоката за заступање жртава. Суд има надлежност за процесуирање злочина ОВК-а почињених од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године. 

По сазнањима нашег листа, неколицина познатих адвоката из Србије већ је поднела пријаве за заступање косовских Срба и других жртава на Космету, пострадалих од злочинаца из ОВК-а. 

Председник Адвокатске коморе Србије Виктор Гостиљац потврдио је за „Дневник” да су, сходно прописаним условима Специјалног суда, наши адвокати, који сматрају да их испуњавају, почели да се пријављују за заступање. АКС ће, како напомиње Гостиљац, у најскорије време комуницирати са Специјалним судом у Хагу у погледу питања која би се евентуално могла наћи пред нашим адвокатима у најширем смислу.  

Правилима суда дефинисано је да жртве, које добију статус жртве у поступку, могу посредством својих правних пуномоћника учествовати у поступцима, а остварују и право на обештећење. Заступнике жртава, једне или више група у поступку, одређује секретар суда са списка у судском именку јер заступници могу бити само адвокати који су уписани у именик тог суда, односно они који на конкурсу поднесу пријаве и буде утврђено да су испунили услове за упис.

С обзиром на прилично широка права која по правилима суда има заступник жртава, у АКС-у сматрају да анагажовање адвоката из Србије може имати и шири значај за Србију, тим пре што заступник, између осталог, има право да уз дозволу суда оствари увид у материјале. По саопштењу суда у Хагу, како су га недавно пренеле агенције, „заступник може захтевати да судско веће изда налог да се поднесу докази и саслушају сведоци у вези с последицама кривичних дела почињених над жртвама, уколико ти аспекти нису адекватно предочени током поступка”.

Заступник жртава „има право на уводно и завршно излагање на суђењу, да подноси усмене и писане поднеске, али и да испитује сведоке, када год судско веће сматра да то налаже заштита личних интереса и права жртава”. Обавеза пуномоћника је да о току поступка редовно обавештава жртве које заступа, а омогућено му је да „тражи да изнесе своје ставове и укаже на проблеме у вези с поступком, и упозна судије о томе”.

По неким незваничним најавама присутним у јавности, у том суду, који је део косовског правног система али измештен с територије Косова и Метохије, прво суђење припадницима ОВК-а за ратне злочине очекује се у лето или јесен ове године.

У сваком случају, ускоро ће из најмодернијих судница у Хагу, у којима поступају искључиво међународне судије, кренути диљем Европе и света истина о бројним монструмима маскираним у војнике некаквог наводно праведног циља, ужасавајућа

истина о њиховим жртвама, стотинама Срба најстрашније уморених на Космету на сопственој земљи, од њених отимача, о тешком пострадању једног народа.  

Подсећања ради, поменимо да је раније званично саопштено да ће се поступци пред Специјалним судом за ОВК водити о наводима који проистичу из Извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе од 7. јануара 2011, а у којем се износе чињенице о тешким прекограничним и међународним кривичним делима. Реч је о извештају специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија, сачињеном након истраживања и прикупљања информација о злочинима ОВК-а, у којем су изнете чињенице о бројним монструозним злочинима над Србима на Косову и Метохији, и сумње да је одређени број отетих Срба пребациван у Албанију и да су им тамо вађени органи, као и сумње да се касније трговало људским органима убијених. 

Ј. Јаковљевић

EUR/RSD 117.6117
Најновије вести