УСТ: Да се провере и трансакције правосудних удружења

БЕОГРАД: Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) поздравило је акцију Управе за прање новца за проверу трансакција појединих медијских радника, невладиних организација и удружења грађана, од 1. јануара 2019. године
Udruženje sudija i tužilaca  Foto: ust.rs
Фото: Удружење судија и тужилаца Фото: ust.rs

УСТ је позвало да без одлагања исто учини и у односу на правосудна удружења, почев од УСТ.

УСТ ову акцију види као испуњавање преузетих међународних обавеза у области спречавања тероризма и прања новца, истичући да су новчани токови јасни и недвосмислени докази, које је готово немогуће сакрити, изменити или фалсификовати.

Због тога, како истиче у саопштењу, не стоје оцене да се невладине организације застрашују проверама које су у току.

Ово струковно удружење је позвало Управу за прање новца да без одлагања изврши провере новчаних трансакција удружења која окупљају судије и тужиоце, почев од њега, укључујући Друштво судија Србије, Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије, ЦЕПРИС, Алумни клуб Правосудне академије и Форум судија Србије.

Указује да су финансијско-пројектне активности и донације постале уобичајен начин финансирања одређених струковних удружења у правосуђу, те да се ови видови финансирања често базирају на дискреционим одлукама фондација, организација и појединаца који располажу новчаним средствима.

УСТ сматра да је потребно утврдити да ли постоје скривени мотиви због којих се готово сви пројекти у правосуђу реализију преко истих струкових удружења деценијама уназад, као и укупни износи донација и мотиви за донирање новца удружењима чији су чланови судије и тужиоци.

Невладине организације, чије трансакције проверава Управа за прање новца, како наводу УСТ, су махом чланице Националног конвента о Европској унији за поглавља 23 и 24, због чега сматра да је потребно да се провере без одлагања прошире и на струковна удружења судија и тужилаца, јер су у питању удружења која делују у области правосуђа и владавине права.

Такође очекује да се Агенција за борбу против корупције активније укључи у погледу решавања сукоба интереса у правосуђу.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести