УСТ: Реизбора неће бити, не ширите панику у правосуђу

БЕОГРАД: Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) апеловало је данас на колеге из других струковних удружења да не шире панику у правосуђу потенцирајући могућност поновног реизбора и подсетило да је Нацртом уставног закона јасно указано да реизбора неће бити. 
Udruženje sudija i tužilaca  Foto: ust.rs
Фото: Удружење судија и тужилаца Фото: ust.rs

УСТ је упозорио да на ''''опасност'''' од реизбора међу првима указују појединци који су током реизбора 2009. године професионално напредовали брзином која се ретко виђа у српском правосуђу, док су њихове колеге "избациване директно из судница на улицу".

Ово струковно удружење у саопштењу подсећа да је Србија, кандидат за чланство у Европској унији, да је Поглавље 23 отворено и актуелно, да се реформа правосуђа уз измене Устава у области правосуђа спроводи транспарентно, уз директан надзор свих релевантних међународних организација и у њиховом окриљу, те да нема говора о реизбору.

Такође сматра да би поједини изборни чланов Државног већа тужилаца, уместо непостојећег реизбора, требало да се баве постојећим претњама упућеним тужиоцима, плакатима са њиховим именима на улицама, објавама имена и места рада на друштевеним мрежама, односно поступцима након којих физички напади обично следе.

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести