Вештак: Оптужени могао да спречи трагедију до које је дошло на Адицама

НОВИ САД: У новосадском Вишем суду јуче је настављен главни претрес против Новосађанина Слободана Богдановића (46), окривљеног за покушај тешког убиства и кривично дело злостављања и мучења почињених лане према његовој бившој емотивној партнерки (42), која је у међувремену преминула.
sud ns
Фото: Dnevnik.rs

Он је на отварању претреса у јулу изјавио да је свестан дела покушаја тешког убиства, али да није хтео да убије, а да друго дело не признаје, уз тврдњу да је није мучио. Оптужени се тада присетио свега, сем самог убадања, док је у претходном поступку након догађаја, пред тужиоцем имао у сећању знатно више детаља и то другачијих од ових које је у јулу изнео. Тада је испричао да се сећа да је “избушио” великим кухињским ножем у њеном стану С. С. и себе, а после тога ничега.

Судски вештак за психијатрију др Милијана Дражетин која је сачинила налаз и мишљење, казала је јуче да је окривљени ментално здрава, зрела и самосвесна особа, те да је могао да спречи то до чега је дошло. Оценила је  да афекат беса и љутње  могао довести до извесног снижења прага толеранције, смањити урачунљивост, али не до битног степена. Радња оптужениог је била афективно импулсивна, али делом је могла бити и смишљена, навела је она.

Стручни саветник одбране др Живко Влашкалић сматрао је јуче да је у инкрминисаним моментима окривљени после псовања, увреда и претњи могао бити у претежно афективно-импулсивном афекту беса и љутње јаког инензитета, што би довело до дестабилизације његове личности и испољавања агресивности, афекта јаког интенитета.

- Ово би могао бити разлог његовог делимичног несећања о битним детаљима. Он је тада могао бити смањено способан да схвати значај дела и да управља својим поступцима у битном степену, а бројност повреда указује на интензитет афекта - оценио је овај стручњак из Сомбора.

Сведок Сања И. казала је јуче да после догађаја, да је сад покојна оштећена имала јако велике трауме и да се стога није ни сећала те ноћи када је избодена.

- Ишла је често у Ургентни центар због јаких болова. Извађени су јој слезина и бубрега, сва је била исечена, а ране нису зарастале како треба, чак је  била је у вештачкој коми три седмице. Вратила се из болнице пуно мршавија, па је морала мама да је придржава и пружа негу - казала је јуче Сања И.

Додала да је Цеца посебно клонула духом након што јој је један полицијски инспектор рекао да ће окривљени после свега бити благо осуђен. Подсетимо, у почетку доказног поступка, казао да је 10. јула прошле година дошао на позив своје парнетке у њен стан на Адицама и да је њу затекао у веома лошем стању, физичком и психичком, слабу и изобличену. То, наводно, није била реткост да она услед анемије пада и повређује се. Навео је да јој је том приликом “опалио” један или два шамара да би се смирила, па јој је предложио да је води у Ургентни центар, што је она прво одбила, а затим и прихватила. Сутрадан је, наводно, дошао да види како је прошао преглед.

По оптужници, окривљени је 10. јула прошле године злостваљао С. С., вређао јој достојанство, омаловажавао је и био према њој насилан и агресиван, стезао је рукама око врата и ударио је тако да је пала и повредила се. При томе јој је говорио: “Или ћеш бити моја или ничија”. Следећаг дана, он јој је у описаној ситуацији ножем са сечивом од 20 центиметара задао три убодне ране и нанео јој повреде опасне по живот, након чега је себе убо два пута и такође задао убоде опасне по живот, наводи се у оптужном акту који заступа заменик Вишег јавног тужиоца Ксенија Башић.

Наставак претреса заказан је за 14. фебруар наредне године, када ће се испитати вештак за судску медицину.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести