ВКС пресудио у корист Б.Станковић и В. Матића 

БЕОГРАД: Скоро тринаест година након емитовања телевизијске емисије Инсајдер на Телевизији Б92, у којој је споменут син некадашњег Окружног тужиоца у Београду Милована Божовића, Врховни касациони суд у Београду пресудио је у корист Бранкице Станковић и Верана Матића, саопштио је Матић. 
sudski-cekic-.jpg Foto: dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Матић у саопштењу наводи да је Врховни касациони суд, као коначна инстанца, потврдио став Вишег суда у Београду.

Он наводи да је ВКС закључио да је објављена информација проверена из три извора, да су припадници МУП-а заиста имали опертивне податке о томе да је син некадашњег Окружног тужиоца у Београду био човек близак организованој криминалној групи која тесно сарађује са црногорском мафијом, као и то да је Бранкица Станковић наведене информације заиста добила од МУП-а. 

Матић у саопштењу подсећа да се емисија Инсајдер, која је емитована 11. децембра 2006. године, бавила деликатним положајем носилаца тужилачких функција и могућностима вршења незаконитог утицаја на њихов рад. 

"Предмет правне битке, која је трајала скоро дванаест година, било је питање да ли је или није дозвољено објављивање следеће реченице: „Сазнало се и да је име његовог сина (мисли се на сина Окружног тужиоца у Београду Милована Божовића) наведено у Белог књизи МУП-а, где је описан као човек веома близак организованој криминалној групи која тесно сарађује с црногорском мафијом“, наводи Матић. 

Матић наводи да је тужбу против Бранкице Станковић и њега поднео син тадашњег Окружног тужиоца у Београду. 

Он у саопштењу додаје да су Виши суд и Апелациони суд у Београду по том питању заузели дијаметрално различит став. 

"Виши суд је сматрао да је објављивање ове реченице дозвољено и да је у интересу јавности", наводи Матић.

Он додаје да је у образложењу одлуке Виши суд навео да било каква повезаност сина Окружног тужиоца са било којом криминалном организацијом представља информацију о којој јавност има оправдани интерес да буде обавештена. 

Матић додаје да је Апелациони суд, одлућујући по жалби, заузео потпуно супротно становиште, преиначио пресуду Вишег суда у Београду и делимично усвојио тужбени захтев, сматрајући да се објављивањем наведене реченице крши претпоставка невиности тужиоца - повезан је са организованим криминалом иако никада није ни осуђен, нити је против њега вођен кривични поступак. 

Како пише у саопштењу, Апелациони суд заузео је став да ауторка емисије Бранкица Станковић није проверила истинитост објављене информације, јер оперативне информације МУП-а не представљају материјалне доказе којима би се утврдила истинитост одређених података.

Како се наводи у саопштењу, адвокат тужених Круна Савовић, сматра да је пресудом ВКС показано да се поштује интерес јавности да буде информисана.

tata mata
14.02.2019 • 11:56
Bravo za pravdu, Malo mnogo spora ali ipak dostižna. Sada da se plate sudski troškovi
EUR/RSD 117.4762
Најновије вести