ВКС усвојио захтев за заштиту законитости у случају "Ловас"

БЕОГРАД: Врховни касациони суд (ВКС) утврдио је да је у случају ратног злочина познатог као "Ловас" Одељење за ратне злочине Апелационог суда у Београду повредило закон јер је пропустило да тонски снима другостепени претрес пред тим судом и није сачинило транскрипт о томе.
vrhovni kasacioni sud, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Таквом одлуком усвојен је захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца, који је претходно прихватио иницијативу Тужилаштва за ратне злочине за подношење поменутог захтева за заштиту законитости.

Пресудом ВКС утврђено је да је Апелациони суд одржавајући претрес у другостпеном поступку био дужан да примени одредбе о тонском снимању и сходно томе о вођењу записника на главном претресу и састављању транскрипта, што све представља саставни део записника о главном претресу, а што тај суд није учинио.

На тај начин другостепени суд није поступио у складу са обавезама прописаним у наведеним процесним одредбама.

Овом одлуком ВКС није мењана правоснажна пресуда у случају Ловас, која је донета у јануару ове године, а којом су након више од 12 година некадашњи командири милиције у хрватским местима Товарник и Ловас Милан Девчић и припадник Саша Крњајић ослобођени оптужби да су извршили ратни злочин над цивилима у Ловасу 1991. године, док су шесторица правоснажно осудђени на затворске казне.

Том одлуком Апелационог суда преиначена је друга првостепена пресуда Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду, којом је Девчић био осуђен на осам, а Крњајић на шест година затвора, док су осталим оптуженим затворске казне смањене за по годину или три године.

Сашу Стојановића Апелациони суд је осудио на казну затвора од шест година, Дарка Перића и Радована Влајковића на по четири године затвора, док је Радисава Јосиповића, Јована Димитријевића и Зорана Косијера осудио на по три године.

Оштећени су ради остваривања својих имовинско-правних захтева упућени на парницу, наводи се у одлуци Апелационог суда која је објављена на његовом сајту.

У обраложењу одлуке наводи се да су Девчић и Крњајић ослобођени, јер је првостепеном пресудом против њих била прекорачена оптужба.

Остали су осуђени на затворске казне због злочина против човечности у саизвршилаштву, ратни злочин против цивилног становништва и нечовечно поступање.

Осуђени су јер су као припадници различитих формација међу којима ТО, ЈНА и паравојне формације "Душан Силни", у октобру и новембру 1991. у хрватском месту Ловас извршили напад на цивиле, према њима нечовечно поступали, мучили их, повређивали и убијали.

Број њихових жртава према оптужници износи 28.

Суђење за злочин у Ловасу почело је 2008. године, а првостепену пресуду којом је њих 13 било осуђено на укупно 128 година затвора 2014. године је укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести