Жалбени претрес: Одбрана Караџића тражи ново суђење

ХАГ:  Одбрана Радована Караџића данас је на почетку жалбене седнице пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове у Хагу затражила да се поништи пресуда и да се наложи ново суђење.
Radovan Karadžić Foto: Yves Herman, pool photo via AP
Фото: Yves Herman, pool photo via AP

Тужилаштво у жалби захтева казну доживотног затвора за Караџића.Тим одбране, како је пренела РТРС, износи аргументацију по 46 жалбених основа.Одмах на почетку данашњег обраћања жалбеном већу, одбрана је затражила да буде поништена првостепена пресуда хашког трибунала и да буде наложено ново суђење.

Караџић је уложио је у децембру 2016. године жалбу хашком суду на пресуду, којом је осуђен на 40 година затвора "због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у БиХ 1992-1995. године".Одбрана се нада да ће успети да докаже непостојање везе Караџића са дешавањима у Сребреници, што би, како очекују, утицало на висину пресуде.

Члан Караџићевог тима одбране адвокат Горан Петронијевић рекао је раније да ће на овом претресу усмено бити изнети ставови одбране и тужилаштва о међусобним жалбама и одговорима.После овог жалбеног претреса уследиће, како је рекао, само статусне конференције све до изрицања коначне пресуде, што би, према предвиђањима одбране, могло да буде до краја године.

Караџић је осуђен у марту 2016. године.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести