Завршен маратонски процес, донета пресуда за погибју радника на градилишту у Новом Саду пре 11 година

НОВИ САД: У новосадском Вишем суду завршен је маратонски процес за смрт грађевинског радника Љубише Бенцуна који је погинуо, пре 11 година, од струјног удара на градилишту хале на Римским шанчевима у Новом Саду.
sudski-cekic-.jpg Foto: dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Од петоро окривљених, тројица су осуђена на по годину и по дана, један на десет месеци, а један је ослобођен кривице.

Њима се приписивало тешко дело против опште сигурности, а некима од њих и необезбеђивање мера заштите на раду.

Наводно, окривљени нису обуставили радове иако се изградњом тог дела хале изазива опасност за безбедност запослених. Радник је задобио повреде додавањем металне шипке дуге четири и по метра, тешке девет килограма. Он је на крову хале која се градила дотакао високонапонски далековод од 20 киловолти, а девет дана касније преминуо.

На по годину и по дана осуђени су Новосађани дипломирани грађевински инжењер Драго Бановић (55), дипломирани архитекта Божидар Важић (50) и дипломирани инжењер технологије Мирослав Гвозденовић (75) из Сремске Каменице. Бравар Дане Рогић (65) из Шајкаша осуђен је на десет месеци, с тим што ће му се од тога одузети 60 дана због раније измирених обавеза. Дипломирани инжењер електротехнике Драгослав Јовановић (74) из Новог Сада ослобођен је оптужбе.

Иначе, Апелациони суд је укинуо првостепену пресуду у којој су првоокривљени и још двојица оптужених осуђени на по годину дана.

Председница већа судија Ивана Јосифовић која је преузела овај стари предмет, образлажући пресуду, навела је да се градио огроман објекат, "сви" су знали да не сме да се ради у близини далековода док се он не измести и то је био јасан услов.     - Није то штекер и није се младић који је настрадао убо на ексер, него је он имао страшне опекотине уз телесне повреде које је задобио падом са скеле, а упокојио се у тешким мукама након девет дана - истакла је судија Јосифовић.      Током поступка, долазило је до међусобног пребацивања кривице окривљених у вези с тим ко је био дужан да спречи смрт.      - Утврђено је и да далковод није обележен, означена опасност, нити је ограђен. Настављено је с градњом, јер време је новац, казала је јуче судија Јосифовић и додала да је олакшавајућа околност била за све окривљене да су неосуђивани, док су неки од њих исплатили нематеријалну штету породици настрадалог радника и то је суд ценио приликом доношења одлуке.

М. Вујачић

 

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести