АЛАРМАНТАН ПОРАСТ МОРБИЛА У ЕВРОПИ Чак 45 пута више случајева него 2022.

ЛОНДОН: Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је прошле године у Европи забележен "алармантан" пораст случајева малих богиња - има их скоро 45 пута више него 2022.
male boginje
Фото: Youtube Printscreen

Како стручњаци упозоравају, број случајева и даље је у порасту и потребне су "хитне мере" како би се спречило даље ширење морбила.

Око 42.200 људи је заражено 2023. године, у поређењу са укупно 941, током 2022. године, преноси BBC.

СЗО верује да је то резултат мањег броја деце која су вакцинисана против ове болести током пандемије ковида.

"Ово је забрињавајуће. Вакцинација је једини начин да се деца заштите од ове потенцијално опасне болести", рекао је др Ханс Клуге, регионални директор СЗО.

Мале богиње могу бити озбиљна болест у било ком узрасту. Често почињу високом температуром и осипом, који обично нестаје у року од 10 дана - али компликације могу укључивати упалу плућа, менингитис, слепило и нападе.

Најугроженије су бебе које су премладе да би примиле прву дозу вакцине, затим труднице и лица са ослабљеним имунитетом. 

Од свих земаља у европском региону тражи се да брзо открију и реагују на епидемије морбила, уз давање вакцина већем броју људи.

СЗО је саопштила да су морбиле прошле године погодиле све старосне групе - и младе и старе.

Све у свему, два од пет случајева била су код деце узраста од 1-4 године, а један од пет случајева код одраслих од 20 и више година.

У периоду од јануара до октобра 2023. године, 20.918 људи широм Европе примљено је у болницу са богињама. У две земље је такође пријављено пет смртних случајева од морбила.

Стопе вакцинације за прву дозу MMR вакцине, која штити од морбила, пале су са 96 одсто у 2019. на 93 одсто у 2022. широм Европе. Унос друге дозе је пао са 92 одсто на 91 одсто у истом периоду.

Тај наизглед мали пад у примени вакцинације значи да је више од 1,8 милиона деце у Европи пропустило вакцинацију против малих богиња током те две године.

"Пандемија Covid-19 значајно је утицала на перформансе система имунизације у овом периоду, што је резултирало нагомилавањем невакцинисане и недовољно вакцинисане деце", саопштила је СЗО.

Са поновним процватом међународних путовања и укидањем мера социјалног дистанцирања, ризик од ширења морбила преко граница и унутар заједница је много већи - посебно међу недовољно вакцинисаним популацијама, наводи се у саопштењу.

Чак и земље које су постигле статус елиминације морбила су у опасности од великих епидемија, упозорила је СЗО.

Како се наводи, потребно је да се 95 одсто деце вакцинише са две дозе против морбила у свим заједницама како би се спречило ширење ове веома заразне болести.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести