Архив Војводине: Представљена дигитална платформа Топотека

НОВИ САД: Предавање на којем су представљени Међународни центар за архивска истраживања ICARUS и његова најновија дигитална платформа „Топотека”, која на једноставан начин омогућава похрањивање и објављивање разноврсних историјских извора и културне баштине, те коришћење интерактивних алата за описивање, представљање и претраживање, одржано је јуче у Архиву Војводине.
a
Фото: arhivvojvodine.org.rs

Намера је била да се и представници наше заједнице умреже у европску ризницу знања која непрекидно расте.

Према речима председнице центра ICARUS Хрватска др сц. Влатке Лемић, у питању је конзорцијум са седиштем у Бечу, који окупља преко 200 установа из 35 земаља Европе и Америке, а његова главна делатност је развој међународних платформи.

У последњих десет година развијене су три платформе: „Матрикула: Матичне књиге онлајн”, „Монастериум.нет: Европски виртуелни архив повеља”, као и „Топотека: Историја заједнице онлајн”, настала у оквиру пројекта „Креативна Европа: Заједница за будућност” који финансира Европска унија, рекла је Влатка Лемић.

До данас је, како је додала, на последњој објављено преко 350 архивских збирки из 14 европских држава.

Community платформа је нешто потпуно ново, не толико у архивском свету колико у баштинском. Није суштина показати само оно што се чува у установама, него отворити приватне збирке јавности.

Захваљујући различитим „Топотекама” доступни су приватни и породични документи, фотографије, штампа, аудио-визуелни записи, које су појединци можда годинама чували на тавану, а који не би били сачувани у службеној историји. Путем њиховог заједничког портала, градиво свих локалних збирки објављује се и на „Еуропеани”, чиме су потенцијали дигиталних технологија искоришћени за отварање досад неиспричаних прича које придоносе изградњи мозаика европске културне разноликости.

„Топотека”, осмишљена с идејом да буде једноставна како је не би користили само стручњаци већ и обични људи, интерактивна је као друштвене мреже, али у исто време професионална јер је креирана према међународним стандардима, па се може повезати са градивом у свим установама, додала је она.


Сарадња с македонским архивом

Протокол о сарадњи између Државног архива Републике Северне Македоније и Архива Војводине потписали су јуче директори ових установа Кирил Петров и др Небојша Кузмановић. Циљ овог документа је боље упознавање методологије рада и архивске грађе која се чува у архивима друге уговорне стране, размена делегација и стручних издања, те међусобна подршка у учешћу у међународним архивистичким организацијама.

Фото: arhivvojvodine.org.rs

Државни архив Републике Северне Македоније има надлежност над девет архива: у Тетову, Охриду, Битољу, Велесу, Штипу, Куманову, Прилепу, Скопљу и Струмици, док Архив Војводине покрива Суботицу, Сремску Митровицу, Сомбор, Зрењанин, Сенту, Белу Цркву, Кикинду, Нови Сад и Панчево.


Како каже, годишња цена одржавања је 300 евра, али добар део тога, посебно онима који нису то могли да финансирају, ICARUS је покрио помоћу различитих фондова. 

Архив Војводине као установа од националног значаја, која постоји скоро сто година, има потребу, без обзира на своју величину, да сарађује како са регионалним тако и са светским архивима, истакао је његов директор др Небојша Кузмановић.

Тако је наш интерес да будемо и део ICARUS заједнице, коју чини јединствена мрежа архива, музеја, института, истраживачких центара, факултета, библиотека. Већ десетак година активно учествујемо у њеном раду и посећујемо скупове, а сад је прилика да нашим архивистима у Војводини покажемо који је значај овог међународног архивистичког удружења.

С. Милачић

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести