МРАЗ И СНЕГ ОБРАЛИ СУ ЈЕ ПРЕ ПРАЗНИКА Род малине у ивањичким малињацима ове године биће мањи од 40 до чак 70 одсто

Берба малина почиње за мање од месец дана, али како кажу произвођачи ове сезоне род је подбацио иако су примењене неопходне агротехничке мере
m
Фото: RINA

ИВАЊИЦА: У ивањичким - малињацима је, према речима председника Асоцијације малинара Србије Добривоја Радовића, род мањи од 40 до 70 одсто мањи.  Воћаре може спасити само добра откупна цена

- Због мраза који се десио у априлу и јаког ветра дошло је до смрзавања самог плода и проблем је настао што смо већ прво, и половину другог брања већ тад завршили. Ове године очекујемо много мањи род малине зато очекујемо неку цену од 400 динара са тенденцијом раста ка горе. Јер је ситуација веома сложена и то није само овде у Ивањици већ у целој Србији. Можда са јесењим малинама, као што је полка и енросадира неће бити ситуација као сто је са виламетом, фертодијем и другим који се беру од 5. јуна”, рекао је Радовић за РИНУ.

Драгојле Јованчић пензионер из Ивањице има под малином 30 ари и очекивао је род 45 до 50 товара, али по свему судећи због неповољних временских услова то ће ове сезоне бити далеко мање.

- Имам посебно фертоди, а посебно виламет који ми је скоро пропао, ако ове године будем имао и 1 000 килограма бићу задовољанн. Ако нас држава не обезбеди са ценом, ми смо пољопривредници пропали”, каже Драгојле који очекује да цена ове године буде од 350 до 400 динара јер то једино може да нас извуче да покријем трошкове.

Малинари истичу да следеће седмице очекују састанке са министром пољопривреде, ако и другим надлежним институцијама.

Министар пољопривреде у недавној посети Ариљу истакао је да је текућа година додатно отежана произвођачима малина снегом који је ариљски крај погодио у априлу, услед чега ће, како је потврдио, овогодишњи род сигурно бити знатно мањи.

- Оно што је сваке године актуелно када је реч о малини то је откупна цена односно пословни однос између призвођача у примарној производњи и откупљивача, односно хладњачара. Министарство пољорпивреде, шумарства и водопривреде ће се заиста потрудити да успостави једну линију дијалога између министарства, малинара и откупљивача и потрудићемо се да у све то укључимо и Привредну комору Србије као бисмо пронашли најбоље могуће решење, тако да нико не буде оштећен”, казао је министар Мартиновић.

Рина

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести