ОВО САМО ИМА У СРБИЈИ, МАСТ ЦУРИ АЛИ СЛАТКА: Влада из Аранђеловца направио слатко ни мање ни више већ од - сланине

АРАНЂЕЛОВАЦ: Масна и слана, шарена.. сланина је деликатес без ког се у Србији не може замислити скоро ниједна трпеза.
1
Фото: РИНА

Ипак, Влада Јовановић из села Венчани код Аранђеловца, иако по струци електричар, сланини је дао потпуно нов смисао када је од ње направио слатко. Како каже рецепт је пронашао на интеренету и одлучио се да уради нешто необично, а у том је и успео јер је добио право правцато слатко од месног деликатеса.

Најпре се испржи сланина и када је скоро готова повади се, а у масноћу која је остала додајемо лук црни и бели које смо изблендирали, со, бибер. Динста се, па се затим дода парадајз који је такође изблендиран да би добили ситне комадиће који ће се лакше обрадити у парадајз пире, додајемо потом и жути шећер и јабуково сирће, још мало се динста а онда се врати сланиница која се првобитно пржила. Све заједно остаје на ватри још око пола сата да се укрчка и онда се сипа у вруће тегле и не затвара док се не охлади - каже за РИНУ Влада.

Овај несвакидашњи спој слатког и сланог никог није оставио равнодушним, а Влада је свој специјалитет представио и на сајму и многи су зачуђено гледали у теглицу на којој пише - слтако од сланине.

Фото: РИНА

- Припрема није тешка, а рецептура није тајна. За једну меру је потребно око 400 грама сланине и од тога ће се добити једна тегла од 170 грама слатког и пет-шест малих од 35 грама. Пре употребе се мало загреје да се масноћа отпусти, може се служити уз шпагете, макароне, печење, као прелив а може и да се стави на хлеб па тако само да се једе. Нема јасно дефинисан укус, мало слади а мало је и слано, мени се свиђа а и мојим муштеријама који су га до сада конзумирали - наглашава Јовановић.

Како је у питању редак деликатес, ни цена му није мала, па тако теглица ид 35 грама кошта 700 динара.

Текст и фото: РИНА

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести