Ипак, Влада Јовановић из села Венчани код Аранђеловца, иако по струци електричар, сланини је дао потпуно нов смисао када је од ње направио слатко. Како каже рецепт је пронашао на интеренету и одлучио се да уради нешто необично, а у том је и успео јер је добио право правцато слатко од месног деликатеса.
Најпре се испржи сланина и када је скоро готова повади се, а у масноћу која је остала додајемо лук црни и бели које смо изблендирали, со, бибер. Динста се, па се затим дода парадајз који је такође изблендиран да би добили ситне комадиће који ће се лакше обрадити у парадајз пире, додајемо потом и жути шећер и јабуково сирће, још мало се динста а онда се врати сланиница која се првобитно пржила. Све заједно остаје на ватри још око пола сата да се укрчка и онда се сипа у вруће тегле и не затвара док се не охлади - каже за РИНУ Влада.
Овај несвакидашњи спој слатког и сланог никог није оставио равнодушним, а Влада је свој специјалитет представио и на сајму и многи су зачуђено гледали у теглицу на којој пише - слтако од сланине.
- Припрема није тешка, а рецептура није тајна. За једну меру је потребно око 400 грама сланине и од тога ће се добити једна тегла од 170 грама слатког и пет-шест малих од 35 грама. Пре употребе се мало загреје да се масноћа отпусти, може се служити уз шпагете, макароне, печење, као прелив а може и да се стави на хлеб па тако само да се једе. Нема јасно дефинисан укус, мало слади а мало је и слано, мени се свиђа а и мојим муштеријама који су га до сада конзумирали - наглашава Јовановић.
Како је у питању редак деликатес, ни цена му није мала, па тако теглица ид 35 грама кошта 700 динара.
Текст и фото: РИНА