У другој половини августа СТИЖЕ НОВИ ТОПЛОТНИ ТАЛАС Ево где ће да ГОРИ

ЊУЈОРК: Јужну Европу и Средоземље ће у другој половини августа погодити још рекордних температура, након кратког предаха од жестоке врућине и пожара у јулу.
plaza vrucina
Фото: pixabay.com

Већи део копнене Европе биће влажан и ветровит у августу, са температурама испод просечних.

Међутим, у другој половини месеца ће нови топлотни таласи захватити Шпанију, јужну Италију и Грчку са највишим температурама икад забележеним, према прогностичарима које је анкетирао Блумберг.

Рим и Каталонија су прошлог месеца имали рекордне температуре, док је Сардинија достигла европски максимум за јул са 48 степени Целзијуса, а према прогнозама, очекиване температуре у августу могле би да буду и веће. 

Август је најтоплији месец за температуру океана и на копну и на северној хемисфери, тако да постоји могућност да ћемо видети нове топлотне таласе у августу“, рекла је Саманта Берџес, заменица директора Коперникове службе за климатске промене у Европском центру за Средњерочне временске прогнозе.

Топлотни таласи захватили су северну хемисферу овог лета.     

Емисије фосилних горива загревају планету, изазивајући екстремне временске прилике од поплава у Индији и САД до шумских пожара у Грчкој и Канади, што угрожава здравље и егзистенцију милиона.

У овом тренутку, у северним деловима Европе, укључујући Велику Британију, Немачку, већини део Француске и нордијске земље, температуре су ниже од уобичајених.

То ће пружити олакшање пољопривредницима у већем делу Европе, јер ће кише током првих дана августа помоћи кукурузу и уљарицама, док ће ниво влаге у земљишту погодовати развоју шећерне репе.

Ипак, то можда неће бити довољно да се у потпуности надокнади штета од претходне врућине и суше, а јединица Европске уније за праћење усева предвиђа да ће приноси сунцокрета и јечма заостати за петогодишњим просеком.

Немачка ће овог месеца имати изнад просечне падавине, што ће ублажити притисак на Рајну, али чак и мале промене могу имати велики утицај на кључни пловни пут.

Хладна прогноза за Велику Британију остаје на снази.

У Великој Британији нема снажног сигнала за врућину, али врата остају отворена за промене у другој половини августа, рекао је портпарол Мет канцеларије за климатске промене Грејем Меџ.

За остале прогностичаре, неизвесност у моделима указује на то да је летња врућина готова за северне регионе.

Летња врућина преко Ирске, балтичких држава до северне Француске и Пољске је у суштини искључена, рекао је Тајлер Ројс, виши метеоролог и водећи европски прогностичар у AchWeather-u.

Шумски пожари који су опустошили Медитеран углавном су стављени под контролу, али тек након што је од 15. јула изгорела област скоро величине Великог Лондона.

У деловима Грчке и Шпаније наставиће се сушнији услови од уобичајених, задржавајући висок ризик од пожара.

Потенцијал да тропске олује ступе у интеракцију са атлантским млазним струјама створиће неизвесност и ризик од изнаднормалне топлоте у другом делу августа.

У остатку Европе до августа предвиђамо хладније, влажније, ветровитије и облачније услове на већем делу копна, са температурама изнад нормалних ограниченим на Иберију, јужну Италију и југоисточну Европу, где постоји потенцијал за даље екстремне врућине и рекорде, упозорила је шеф метеоролошких операција за Европу на "Atmospheric G2" Ејми Хоџсон.

     

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести