Васпитачи траже веће плате и боље услове за рад

БЕОГРАД: Чланови Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања предали су петицију Министарству просвете, у којој траже веће плате, да уђу у републички систем плаћања као сви просветари, а не да им зараде исплаћују локалне самоуправе.
vrtic, FB--4999
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

Први корак ка остварењу ток циља је, како кажу, да им министар просвете Младен Шарчевић закаже састанак са представницима Министарства финансија и Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Председница синдиката Љиљана Киковић наглашава да годинама покушавају да предшколско образовање припадне систему образовања на републичком нивоу, али да их је држава оставила на нивоу локалних самоуправа.

"Никада ниједан министар није ушао у вртић. Локалне самоуправе иду на причу да немају пара. Повећање од 6 одсто које су добили просветни радници ми не можемо да извучемо", рекла је Киковић новинарима испред Министарства просвете.

Она каже да им је циљ, осим уласка у републички систем плаћања, да имају боље услове рада, да раде са мањим групама деце.

Гордана Годунц Главић из предшколске установе "Радосно детињство" из Новог Сада каже да имају добру сарадњу са локалном самоуправом, али да оно због чега су покренули петицију не зависи од њих, већ од Министарства просвете.

"Плате запослених у предшколским установама не могу да буду различите, да зависе од могућности локалне самоуправе, да се некоме признају коефицијенти, а другима не, да се дешава да плате у појединим општинама касне и по неколико месеци", закључила је она.

У предшколским установама запослена је 21.000 људи, а петицију су потписали запослени у вртићима у 70 градова.

EUR/RSD 117.3327
Најновије вести