Евро јутрос на ивици паритета према долару

ТОКИО: Све очи су јутрос упрте у евро, пошто је јединствена валута пала на ивицу паритета према америчком долару први пут у две деценије.
dolari novac
Фото: freeimages.com

Долар је достигао нови 20-годишњи највиши ниво према главним ривалским валутама, подржан снажном тражњом и очекиваним даљим агресивним подизањем каматних стопа Федералних резерви (ФЕД), док се евро спустио на дводеценијски минимум и близу је паритета у односу на долар.

Доларски индекс, који мери вредност америчке валуте према корпи шест ривала, порастао је на азијском трговању за 0,25 посто на 108,43 поена, при чему се у једном тренутку током сесије попео на 108,47 поена, на највиши ниво од октобра 2002, извештава Ројтерс.

Јачање долара је регистровано на већем делу валутних тржишта.

Евро је, с друге стране, потонуо данас на само 1,0006 долара, што је његов најслабији курс од децембра 2002. Према последњим подацима с валутних берзи, трговао се у паду за 0,29 одсто, на 1,0013 долара.

Слично кретање бележи и британска фунта, која је ослабила за 0,25 процената на 1,18645 долара, након што је раније забележила нов двогодишњи минимум од 1,186 долара.

„Изгледа да је депрецијација евра у великој мери подстакнута тржишним преиспитивањем потенцијалног значајнијег пада бруто домаћег производа еврозоне, који појачајавају енергетски проблеми, рат који се развукао дуже него што се очекивало и сумња у алате Европске централне банке (ЕЦБ) за борбу против фрагментације зоне евра“, кажу аналитичари Мејбанке.

Највећи гасовод којим се руски гас транспортује у Немачку, Северни ток 1, затворен је од јуче због редовног годишњег одржавања, и предвиђа се да ће доток бити прекинут 10 дана. Владе, тржишта и компаније, међутим, страхују да би Русија могла да продужи затварање због рата у Украјини, што би погоршало кризу снабдевања Старог континента енергијом и потенцијално убрзало рецесију.

"Мислим да ће забринутост због могућег потпуног прекида дотока руског гаса наставити да врши притисак на евро према долару, што би заузврат значило да ће долар наставити да јача„ рекла је Керол Конг, валутни стратег Комонвелт банке Аустралије.

Слабљење евра је великим делом допринело расту доларског индекса, а јачање америчке валуте је такође подржно и забринутошћу за раст других земаља света, посебно Кине која спроводи строгу политику нултог ковида како би обуздала ново избијање епидемије.

Ипак, највећи фактор успона долара је вероватно став тржишних актера да ће ФЕД подизати камате брже и јаче него друге велике светске централне банке.

Очекује се да ће ФЕД повећати референтну стопу за 75 базних поена други месец заредом на заседању 26. и 27. јула. Процењује се да ће цена фјучерса на ФЕД-ова средства порасти на 3,50 посто до марта идуће године, са садашњих 1,58 посто.

Инвеститори нестрпљиво ишчекују податке о потрошачким ценама у САД који треба да буду објављени у среду, а економисти које је анкетирао Ројтерс предвиђају да ће стопа инфлације за јун показати раст 8,8 одсто на годишњем нивоу.

Што се осталих валута тиче, долар је ослабио за 0,09 процената према јапанској валути на 137,28 јена, након јучерашњег скока на нови 24-годишњи максимум на 137,75 јена.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести