Блумберг: Тесла може да остане без новца до краја 2018.

ЊУЈОРК: Директор компаније Тесла Илон Маск се 1. априла нашалио да је компанија пред банкротом, а ако је веровати информацијама агенције Блумберг, компанија није ни далеко од тога.
tesla
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Упркос "најпродуквитнијем кварталу у историји компаније" на почетку 2018., Тесла и даље има проблема да испуни норме производње Модела 3, што је унервозило инвеститоре, а све то је утицало на пад вредности акција. 

Компанија је у априлу саопштила да је достигла најбржи раст неке аутомобилске компаније у модерној ери, али то изгледа много кошта компанију. 

Како преноси Блумберг, Тесла сваког минута губи 6.500 долара, што је 390.000 на сат, односно 9.360.000 дневно. 

Масовни одлив кеша значи да би компанија могла остати без новца већ до краја ове године, а аналитичари предвиђају да компанија мора да прикупи две милијарде долара само ове године. 

Аналитичари истовремено истичу да Тесла има дуг од 1,2 милијарде који доспева 2019. 

Јавни документи показују да је Теслин слободан ток готовине био негативан пети квартал узастопно. Компанија има тенденцију негативног тока готовине, али је стопа значајно порасла у последњим кварталима, преноси Б92.нет. 

Тесла и поред свих негативних вести има велике амбиције за будућност, па ће тако у наредне две године да пласира на тржиште нови тип аутомобила са два седишта - роадстер, потом електрицни шлепер и компакт СУВ Модел Y.

Питање је како Тесла планира да произведе све ове моделе с обзиром да већ има проблема с кашњењем, а значајно мање повећава број запослених него Форд или Џенерал Моторс.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести