Цене аранжмана у иностранству убудуће по средњем курсу НБС

БЕОГРАД: Приликом истицања цене и наплаћивања туристичких аранжмана у иностранству убудуће ће се примењивати званични средњи курс динара, прописано је новим Законом о трговини, који је усвојила Народна скупштина Србије.
grcka santorini, pixabay
Фото: Grčko ostrvo Santorini, foto: Pixabay

Овакво решење прихваћено је током израде предлога закона, а на предлог Народне банке Србије.

На овај начин, како се наводи у саопштењу НБС, решено је дугогодишње питање наплате туристичких аранжмана по продајним курсевима банака за девизе или ефективни страни новац. 

Решењем из новог Закона о трговини цене туристичких аранжмана постају у потпуности упоредиве и предвидљиве јер неће зависити од дневних продајних курсева које утврђују банке, истичу из НБС. 

"Овим решењем, корисници услуга туристичких агенција имаће могућност да са великом извесношћу планирају износ издатка у породичном буџету за плаћање туристичких аранжмана који се реализују у иностранству, будући да ће им цена таквог аранжмана бити исказана и наплаћена применом званичног средњег курса динара, који је захваљујући напорима и активностима НБС, већ неколико година уназад на стабилном нивоу и без вецих осцилација", пише у саопштењу.

Поред тога, туристичке агенције, које су до сада корисницима њихових услуга туристичке аранжмане прерачунавале и наплаћивале применом продајног курса банке код које имају отворен рачун, иако су у пракси девизе куповале по повољнијим курсевима, неће бити више у могућности да остварују додатну зараду по основу курсних разлика, а на терет клијената.

Из НБС указују да су, према досадашњим прописима, али и према новом закону, трговци дужни да цене по правилу исказују у динарима, док само изузетно могу да цену истакну у страној валути, као што је то случај у трговини услугама у туризму које су у непосредној вези са иностранством. 

Међутим, у том случају, према новом закону, трговац мора да при истицању и наплаћивању цене назначи и као обрачунски курс примењује искључиво званични средњи курс динара. 

Нови Закон о трговини објављен је у "Службеном гласнику Републике Србије“ и ступа на снагу осмог дана од дана објављивања, односно 30. јула 2019. године, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести