Глобални туризам: Највише трошили Кинези, Француска најпосећенија

МАДРИД: Глобална индустрија туризма генерисала је рекордне приходе од 1.600 милијарди долара у прошлој години, што је за пет одсто већа зарада него годину дана раније, саопштила је Светска туристичка организација Уједињених нација (UNWTO).
plaza suncobrani
Фото: pixabay.com

Тиме је та индустрија постала трећи највећи извозни сектор у свету, истичу из те организације.

Раније ове године је UNWTO, као специјализована агенција УН за туризам, објавила да је рекордних 1,32 милијарде страних туриста у 2017. години путовало светом изван граница својих земаља, што је у односу на 2016. пораст од седам посто, и уједно највећи проценутални раст од 2010. године.

То значи да је светом у 2017. путовало око 84 милиона страних туриста више него 2016, а раст су предводили региони Европе и Африке, који су прошле године забележили пораст долазака од осам, односно девет посто, респективно.

Из UNWTO кажу да се то одразило и на повећање прихода, на 1.600 милијарди долара, од чега се 1.300 милијарди долара односи на приходе или зараду дестинација у свету, а више од 240 милијарди долара је генерисано у међународном путничком саобраћају.

То значи да су приходи туристичког сектора износили око 4,0 милијарде долара дневно, што одговара уделу од седам посто у целокупном глобалном извозу, наводе из UNWTO.

Кинески туристи су потрошили највише новца на туризам, укупно 260 милијарди долара, док је Француска била најпосећенија дестинација.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести