Голдман: Трговински рат САД с Кином и Мексиком ће ескалирати

ЊУЈОРК: Инвестициона банка Голдман Сакс је ревидирала навише своју процену могуће ескалације америчког трговинског рата са Кином и Мексиком, јавља тв мрежа CNCB.
1
Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Шансе да САД уведу нове 10-процентне тарифе на преостали увоз из Кине, вредан 300 милијарди долара, повећане су са ранијих 40 на 60 одсто, наводи се у саопштењу банке, објављеном на Волстриту.

Амерички председник Доналд Трамп је прошлог месеца објавио повећање тарифа са 10 на 25 процената на кинеску робу вредну 200 милијарди долара, а Вашингтон сада разматра могуће царине на још 300 милијарди долара вредних кинески производа.

Голдман Сакс је такође ревидирао очекивања у погледу потенцијалних тарифа САД-а на све мексичке увозне производе, процењујући да вероватноћа да Трамп уведе царине од пет одсто на мексичку робу сада износи 70 посто, као и да постоји 50 процената шансе да оне буду повећане на 10 посто.

Амерички председник је недавно запретио Мексику да ће од 10. јуна увести пет одсто царине на сав увоз из те земље уколико не заустави проток миграната на јужној граници САД-а.

"Додатно повећање тарифа или прекограничне ауто-тарифе су такође могуће, али то није предмет нашег основног сценарија", наводи се у саопштењу Голдмановог тима аналитичара, на чијем је челу Јан Хацијус. Голдман је, ипак, повећао могућност уводења тарифа на аутомобиле ове године на 40 одсто са ранијих 25 процената.

Иако се предвиђа да ће бити постигнути споразуми са Кином и Мексиком о укидању тарифа, то се не очекује пре краја 2019. или у 2020. години.

У саопштењу се такође процењује да ће заоштравање трговинског рата између две највеће светске економије, заједно с растућим напетостима измеду САД-а и њеног јужног суседа, вероватно узети данак привредном расту.

Голдманови аналитицари су смањили пројекцију раста америчког бруто домаћег производа за другу половину године за око 0,5 процентних поена на 2,0 одсто, али предвиђају да ће се раст "умерено опоравити 2020. са укидањем тарифа и стабилизацијом финансијских услова“.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести