И Словенија жели Фолксвагенову фабрику, одлука у фебруару

ЉУБЉАНА: Министар економије Словеније Здравко Почивалшек је у посети седишту Фолксвагена у Волфсбургу током које ће немачком аутомобилском гиганту понудити сарадњу са словеначком ауто-индустријом.
folksvagen
Фото: pixabay.com

“Главне теме разговора министра Почивалшека с менаџментом Фолксвагена биће развој електричне мобилности и презентација инвестиционих прилика за Фолксваген у Словенији”, саопштено је из словеначког Министарства економије и технологије, преноси портал инвеститор.ме.

Посета Почивалшека гиганту немачке индустрије долази у тренутку када је VW привремено обуставио планове пресељења дела своје производње из средње на југоисток Европе, додаје се у тексту и подсећа да је министар летос истим поводом обишао и BMW.

Истовремено, Јутарњи лист јавља позивајући се на "одлично обавештене немачке медије", да ће немачка компанија коначну одлуку о томе да ли ће градиути фабрику у Турској или не донети у фебруару.

"Тако у воду падају све најаве хрватског министра привреде Дарка Хорвата од пре месец дана да ће Хрватска ући у битку за изградњу VW-а у нашој земљи", наводи Јутарњи.

Као најизгледнија локација нове Фолксwвгенове фабрике спомињана је околина Измира у Турској, али је компанија ставила на чекање ту одлуку због затегнутих односа Немачке и Турске услед турске војне интервенције у Сирији.

Поред Измира, као кандидати за привлачење инвестиције ВW-а су помињани Бугарска, Румунија и Србија, подсећа се у информацији. Предност је, међутим, приписивана Турској због величине тржишта и чињенице да се у региону на коју наводно циља Фолскваген већ налазе фабрике других аутомобилских индустрија, па постоји довољан број квалификованих радника.

"Уколико одустане од нове фабрике у Турској, VW би производњу аутомобила марке Пасат и Суперб, који се тренутно склапају у чешком граду Квасинију, пребацио најверојатније у Братиславу", наводи Јутарњи.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести