СВЕ БОЉЕ НАМ ИДЕ У ИТ СЕКТOРУ Извоз 3,5 милијарди евра, а циљ је десет милијарди; ОВОЛИКО ЈЕ ЗАПОСЛЕНИХ

У прве три индустријске револуције Србија се баш и није прославила, али у овој четвртој за сада не стојимо лоше. Извоз ИТ сектора Србије прошле године био је око 3,5 милијарди евра и од 2012. порастао чак око 10 пута, али и да је циљ да 2027. године достигне 10 милијарди евра, изјавио је министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић сумирајући лањске резултате.
2
Фото: Дневник, Pixabay

- Сектор ИКТ постао је најзначајнија извозна грана Србије са највећим суфицитом и најбржим растом са годишњом стопом већом од 20 одсто. Циљ нам је да наставимо са даљим растом и улагањима како бисмо од 2027. остварили извоз од 10 милијарди евра - рекао је он.

Јовановић је додао да у Србији свакодневно расте потреба за новим кадровима у ИКТ сектору и нагласио да је од 2016. у нашој земљи удвостручен број запослених у овом сектору са 56.000 на око 110.000.

- Наш пут није био нимало лак, али жеље и одлучност су превагнули и довели нас до позиције регионалног лидера. Улагали смо у инфраструктуру, развој електронске управе, у дигиталну трансформацију привреде, безбедност информационих система и података грађана, али и у реформу области образовања - навео је он.

Према речима министра, тренутно у Србији више од 2,1 милиона грађана користи на стотине различитих електронских услуга, приступајући порталу е-Управа, али и многим другим државним порталима јединственим налогом и то са свог мобилног телефона.

Фото: Bee IT

Јовановић је подсетио да је прошле године усвојен Закон о електронским комуникацијама, као и да је успешно спроведена и реализација капиталног пројекта увођења широкопојасног интернета у руралним пределима, чиме ће, како је нагласио, у наредним годинама свако домаћинство у Србији и у најудаљенијим подручјима добити могућност коришћења брзог интернета.


Вештачка интелигенција на делу

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија препозната као једна од земаља која је на време увидела значај развоја вештачке интелигенције.

Србија је била прва земља у југоисточној Европи која је усвојила стратегију развоја вештачке интелигенције и то 2019. године. Ми смо били две године иза оних који су први на свету и 26. земља на свету која је усвојила такву стратегију. Ми је сада унапређујемо до 2030. године, рекла је премијерка новинарима

Купили смо суперкомпјутер и сада издвајамо још 30 милиона евра за још један суперкомпјутер и то је велика ствар, навела је премијерка .


- Циљ нам је да свим нашим грађанима буду доступне све услуге које се пружају путем интернета, јер тиме олакшавамо и унапређујемо живот и вас као пружаоца и грађана као крајњих корисника. То значи и додатни мотив за креативна и информативна решења, а самим тим и могућност веће финансијске добити - рекао је он.

Држава ће наставити да се труди да ствара услове какве немају други у осталим деловима света и зато пратите трендове, треба бити корак испред времена, јер у ери Четврте индустријске револуције у којој се налазимо има места за све, али само најбољи, способни да се брзо адаптирају, остају у врху, рекао је Јовановић.

Е. Д. Н.

Фото: Bee IT и Дневник

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести