АНЂЕОСКО ИНВЕСТИРАЊЕ Саша Поповић, суоснивач новосадске компаније “Вега ИТ”, један је од АНЂЕЛА, а ево како и помажу ДОМАЋИМ СТАРТАП СИСТЕМИМА (ФОТО)

Анђеоско инвестирање представља подстицај домаћем стартап екосистему. Значај допринос томе представила је и Мрежа пословних анђела, која је од свог оснивања, 2022. године, уложила милион евра у 10 домаћих стартапа.
1
Фото: Screenshot/Youtube/Biznis Priče

Саша Поповић, суоснивач и директор „Вега ИТ” компаније и председник управног одбора „Дигиталне Србије”, истакао је за „Јутарњи програм”, на РТС1, да су анђели појединци који улажу у ране фазе младих иновативних компанија које имају потенцијал за растом.

„Ми смо унутар инцијативе оформили групу, која сада броји преко 50 чланова и унутар ње има некога који знају нешто што ми не знамо. Могу да знају нешто о конкретном сектору, па се консултујемо и разумемо колики је потенцијал одређених стартапова“.

Поповића је мотивисало да постанео анђео инвеститор јер се улагањем у врло рану фазу стартапа може очекивати и већа зарада, а осим тога то је начин да се диверзификују улагања.

Фото: Screenshot/RTS

„Занимљиво ми је да помогнем стартапу у нашој земљи. Верујем да је за просперитет наше земље важно улагање у предузетништво, а посебно ако ће задржати интелектуална права у нашој земљи. Анђели могу да помогну у сваком ризику, јер су прошли кроз различите ситуације. То је велика вредност за осниваче стартапа“ речи су саговорника РТС1.

Како би им анђели помогли, важно је да се види да оснивачи стартапа познају сектор у којем раде и да имају ранија искуства у њему.

„Жеља нам је да буде што више анђела у Србији, јер смо видели да је у раним фазама потребан приступ капиталу. Едукација је такође важна. Унутар иницијативе долазе нам предавачи из иностранства који са нама деле искуства и знања. Када је 2024. година у питању, ја сам умерени оптимиста, с једне стране имамо анђеле, постоје фондови који долазе у Србију и инвестирању, а с друге стране и даље економска ситуација на глобалном ниову није идеална. Очекујем да буде иневстиција, али не превише, него неки умерени број“, оцењује новосадски директор.

(NS uživo)

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести