Извоз свињског меса у Кину без квота, 50.000 тона за почетак

БЕОГРАД: Свињско месо, млечни производи, јабуке и кукуруз из Србије од новембра ће се извозити у Кину. 
Branislav Nedimovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Највећу корист од тога имаће пољопривредни произвођачи, а поремећаја на тржишту неће бити, рекао је за РТС министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Србија отвара нова тржишта за извоз меса и за десетак дана требало би да крене извоз јунетине у Турску, а од новембра ће се свињско месо извозити у Кину, навео је он. 

Договорен је и извоз млечних производа, кукуруза, јабуке. 

У току су преговори са највећим кинеским увозником воћа о регионалном откупном центру у Србији. 

Недимовић је рекао да су важни споразуми потписани у Кини и да је отворено тржиште које Србија никада до сада није имала. 

Према његовим речима, то је последица политичких договора Србије и Кине и добрих односа председника Александра Вучића и Сија. 

"Договорили смо извоз свињског меса без лимита, вез квота, колико год можемо произведемо и колико год они желе и могу да купе, а у питању је највеће тржиште на свету, које најбоље плаћа", рекао је Недимовић. 

Ако они најбоље плаћају то значи да ће бити боља цена и за српске произвођаче, каже министар пољопривреде. 

Око 50.000 тона свињског меса је полазна основа о којој се прича, истиче Недимовић.

"Ово нисмо имали никад поготово због наше традиције и производње свиња која је у Србији укорењена и уврежена - имамо посебан однос према томе", каже министар пољопривреде. 

Говорећи о цени, Недимовић каже да то регулише тржиште и да је његов посао да то "отвори" тржиште да месо иде у Кину. 

Према његовим речима, дошло је до повећања цена до 30 одсто у земљама које су "отвориле" Кину, њих 90 чека у реду да отворе Кину, а неке покушавају то већ 30 година. 

Указује да у овом тренутку имамо производњу од око четири милиона свиња, а капацитета за два или три пута више. 

Чим отворимо тржиште можете да повећате своје капацитете, каже министар и истиче да не треба да буде бојазни да ли ће бити поремећаја на тржишту. 

"Апсолутно не", каже он. 

Говорећи о субвенцијама, Недимовић каже да Србија има уврежени систем субвенвција. 

"Највеће субвенције за пољопривредне произвођаче је када отворите тржиште и када доде до скока цене - нема боље субвенцвије и најсигурније субвенције на свету. Нама је важно да идемо напред с производњом свиња, прилике у свету се мењају, као што су трговински ратови, разне болести. Ми гледамо своје, нека се велики туку", рекао је Недимовић

Каже да је његов посао да води рачуна о појопривредним произвођачима и да Србија има алате којима може да утиче да не дође до поремећаја на тржишту. "Ја сам у ситуацији као коза која чува купус, мој посао је да водим рачуна о пољопривредним произвођачима. Имао алате на нашем тржишту како да регулишемо да не доде до поремећаја", каже министар.

Сбија увози 30.000 тона свињског меса, од тога 22.000 тона из Шпаније. 

Говорећи о томе зашто увозимо, Недимовић каже да то треба питати оног ко је 2009. потписао ШП, тада је уведена слободна трговина. 

"Морате то да поштујете, ово је озбиљна правна држава и нема играња са тим стварима", каже он. 

Каже да није присталица неолиберланих школа.

"Ако желите да извозите морате пустити и да уђе, јер неко може да вам затвори гранцу за неки други производ. Глобализације је узела своје, морамо да поштујемо своје обавезе из 2009. године, ма шта ја мислим о томе", каже Недимовић. 

Осврћући се на извоз јабука, каже да је најважније да у једној производњи имате више позиција и алтернативних тржишта да можете да скочите на друго тржиште, ако дође до проблема 

"Нисмо договорили лимите за јабуке, колико год произведемо, ако успемо 60.000 тона - то је трећина извоза која иде у Русију", каже Недимовић. 

Говорећи о имиџу хране из Србије, Недимовић указује на постулат у Кини - желимо храну која је квалитетна и безбедна. 

"Наше је да водимо рацуна о сигурности", закључио је министар пољопривреде. 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести