Лука Бар, сигурна лука за српске инвестиције

БЕОГРАД: Лука Бар могла би поново да постане главно транспортно чвориште овог дела Европе, а српске компаније у њој имају "сигурну луку" за свој капитал, изјавио је данас извршни директор Луке Бар Зарија Франовић.
1
Фото: Tanjug

Он је на презентацији развојних потенцијала Луке Бар а.д. у Привредној комори Србије (ПКС) истакао да је намера пословодства овог акционарског друштва да се нађе и на мапи светског пројекта, новог "Пута свиле" коју је покренула Кина.

Франовић је представницима 50 српских компанија које су заинтересоване за сарадњу са "Луком", представио све могућности које пружа ово предузеће и позвао домаћа предузећа да учествују у инвестирању у ову компанију.

"Лука бар не функционише више на исти нацин као што је то било 2009. године јер је дошло до реструктуирања компаније на два државна предузећа. Потенцијали Луке Бар нису у довољној мери искоришћени и желимо да преко Србије и њених привредних субјеката са којима сам имао састанке унапредимо сарадњу и повећамо капацитете", каже Франовић за Тањуг.

Он наводи да бројне српске компаније попут Смедеревске Железаре, Фијата и других, дуго извозе преко Луке те да има простора и за компаније из сектора пољопривреде.

"Из Србије су компаније заинтересоване за коришћење силоса за жита који имају капацитет 30.000 тона,а тренутно су четири компаније из Србије заинтересоване за такву сарадњу. Оно што Лука нуди је и улазак српских компанија у стратешко партнерство са капиталом у Луку, а где би могле да граде своје објекте и складишта", каже Франовић.

Додаје да за сада приватизације Луке"неће бити, односно, да се она сигурно не очекује сигурно у наредних годину дана.

Истиче да су српским привредницима на располагању терминал специјализован за претовар руда, боксита, отпадног гвожђа, житарица, ломљеног камена, и друго, те наводи да је дужина оперативне обале на терминалу 550 метара, а на терминалу има 5 хектара отвореног складишног простора. 

На скупу је истакнуто да ће се ревитализацијом пруге Београд-Бар и аутопута према Бољарима у Црној Гори, створити боље могућности за транспорт српске робе ка Луци као и од Бара ка Србији.

Подаци кажу да укупна робна размена између Србије и Црне Горе у периоду јануар-октобар ове године износи 646,2 милиона евра и бележи повећање од 9,9 процената у односу на исти период 2016. године. 

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести