Атанасковић и Шиб: Економска сарадња на изузетном нивоу

БЕОГРАД: Министарка привреде Анђелка Атанасковић и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб разговарали су о даљем унапређењу билатералне економске сарадње две земље која је, како су истакли, већ на изузетном нивоу, саопштено је из Министарства привреде.
Andjelka Atanaskovic/Tanjug/Dimitrije Nikolic
Фото: Танјуг/ Димитрије Николић/Анђелка Атанасковић

Немачка је дуги низ година међу водећим привредним партнерима Србије, а немачке компаније присутне у свим виталним секторима српске привреде, рекла је Атанасковић указујући да је укупна трговинска размена до новембра 2020. године износила 4,8 милијарди евра.

Министарка је истакла да могућност за унапређење односа види у успостављању ланаца добављача међу српским предузећима будући да немачке компаније, услед пандемије, премештају своју производњу из географски удаљених земаља у Европу.

Атанасковић се осврнула и на одличну сарадњу коју је Министарство привреде остварило са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ) и Немачком развојном банком (КфW) и навела да очекује да се она настави и у будућности.

Амбасадор Шиб је овом приликом истакао да су у протеклих годину дана упркос пандемији корона вируса немачко-српски економски односи наставили да се добро развијају.

Немачка је највећи билатерални трговински партнер Србије, а немачке компаније настављају да инвестирају у Србију. Немачка ће наставити да подржава Србију на њеном путу у ЕУ, то се односи на важне реформске области, као и на даљу економску интеграцију, рекао је Шиб.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести