Брнабић с делегацијом ММФ: Економски резултати бољи од очекиваних

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић одржала је састанак са делегацијом Међународног монетарног фонда током којег је шеф Мисије Јан Кес Мартејн истакао да је ММФ повећао пројекцију привредног раста за Србију за ову годину са шест, на 6,5 одсто.
b
Фото: srbija.gov.rs

Пројекција раста БДП за наредну годину је 4,5 одсто, рекао је Мартејн на састанку у Влади Србије и оценио да се српска привреда због кризе изазване пандемијом корона вируса опоравља добром динамиком, а да су економски резултати бољи од очекиваних.

Председница владе је оценила као позитиван извештај који је јуче објавила Европска комисија о Србији и нагласила да је у области владавине права направљен напредак, први пут после пет година, да је Србија на добром путу, али да и даље има доста тога што је потребно да се уради.

У наредним данима биће достављен Извештај о напретку постигнутог у примени нерешених препорука Групи држава за борбу против корупције (ГРЕКО), рекла је Брнабић и додала да је Венецијанска комисија усвојила позитивно мишљење о нацрту акта о промени Устава, да се убразано ради на реформи правосуђа, као и да се смањује број заосталих предмета у судовима.

Премијерка је навела да је у Србији две дозе вакцине примило 52,5 одсто грађана и да је неопходно да се повећа стопа вакцинације како би се здравствена ситуација стабилизовала.

На столу су биле и теме о буџету за наредну годину и реформа Пореске управе, као и сутуација у енергетици. Премијерка је истакла да је важно што је Србија сачувала своје резерве гаса и да постоји енергетска сигурност, а да је наша земља у том смислу у бољој ситуацији од многих земаља у Европи и свету.

ММФ је претходне седмице започео прву ревизију новог саветодавног аранжмана „Инструмент за координацију политика“ који је почео да се спроводи у јуну 2021. године и трајаће до краја 2023. године.

Циљ новог аранжмана је спровођење структурних реформи и одржавање макроекономске и финансијске стабилности.

Састанку је присуствовао и министар финансија Синиша Мали.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести