Цена нафте порасла близу 97 долара за барел

ЛОНДОН: Цене нафте су порасле данас настављајући опоравак са претходне сесије од скоро 3,0 одсто, пошто су оптимизам у вези с рекордним извозом "црног злата" из САД и знаци сплашњавања страха од рецесије превагнули над забринутошћу због слабе тражње у Кини.
nafta
Фото: pixabay.com

Подаци америчке Управе за енергетске информације показују да је извоз сирове нафте и нафтних деривата из САД скочио прошле недеље за 2,0 милиона барела на 11,4 милиона барела дневно, упркос притисцима Вашингтона на извознике да шаљу мање горива у иностранство и да повећавају домаће залихе, пренео је Фајненшел тајмс.

Европска нафта Брент је поскупела за 1,27 посто на касном поподневном трговању по средњоевропском времену на 96,91 долар за барел, према подацима са портала oilprice.com, а америчка WTI нафта је ојачала за 1,68 процената на 89,39 долара за барел.

Бриге у вези с кинеском потражњом зауздале су већи раст цена нафте.

С друге стране, слабљење америчког долара, који је дотакао једномесечни минимум према водећим ривалима, пружило је одршку ценама нафте, јер слабији долар чини нафту јефтинијом купцима који имају других валуте и подстиче апетит инвеститора за улагањем у ризичнију имовину.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести