Да ли су наследници Агрокора у Србији монополисти?

Српска Комисија за заштиту конкуренција покренула је по службеној дужности поступак против привредног друштва „Фортенова група” д. о. о. Загреб, некадашњег „Агрокора”, ради испитивања концентрације која је спроведена иако није одобрена.
agrokor
Фото: Epa (Antonio Bat)

По основној претпоставци, наводи се у образложењу Комисије за заштиту конкуренције, „Фортенова група” стекла је контролу над привредним друштвима „Фриком” Београд, „Дијамант” Зрењанин, „Мивела МГ”, ПИК „Врбовец” д. о. о. Београд, „Кикиндски милин” и другим друштвима са седиштем у Србији, која су пословала у оквиру „Агрокора”.

Намера Комисије за заштиту конкуренције јесте да испита да ли је та хрватска компанија, која је некада била у власништву хрватског бизнисмена Ивице Тодоровића, преузимањем 21 фирме које су улазиле у састав „Агрокора” , а које послују у Србији, нарушила концентрацију нашег тржишта.

Иначе, „Фортенова група”, с већинским руским власништвом, највећи је поверилац „Агрокора” и на основу тога постала је власник његове имовине у Хрватској, али и у Србији. У образложењеу Комисије за заштиту конкуренције наводи се да се на основу расположивих информација добијених на званичној интернет презентацији „Фортенова групе”, као и из српских и хрватских медија, може претпоставити да је она стекла контролу и над привредним друштвима чије је седиште у Србији, а која су раније пословала у оквиру „Агрокор групе” .

Иначе, на сајту „Фортенова групе” је списак 21 предузећа за која су обављене регистрације и која су ушле у састав нове групе, с обзиром на то да некадашњи „Агрокор” од 1. априла ове године више не постоји. На списку предузећа која су ушла у састав „Фортенова групе” су, између осталих, и „Фриком”, „Дијамант”, „Мивела МГ”, ПИК „Врбовец”, „Кикиндски млин”... Сама чињеница да „Фортенова група” сматра „својим” привредна друштва које је некада пазарио Тодорић била је довољан разлог да српска Комисија за заштиту конкуренције покрене поступак по службеној дружности.

По српском закону, прописано је да су концентрације учесника на тржишту дозвољене, осим ако би значајно ограничиле или нарушиле концентрацију на тржишту Србије. Посебно ако би то ограничавање, нарушавање или спречавање било резултат стварања или јачања доминантног положаја. Због тога ће Комисија за заштиту конкуренције утврдити битне чињенице, доказе и остале елементе на којима ће засновати своју одлуку у погледу евентуалног одређивања мера заштите конкуренције, односно мере деконцентрације.


Фонд у већинском власништву руске банке

„Фортенова група” је фонд чији је већински власник руска Сбербанка. Та руска банка ушла је у власништво „Агрокора” на основу презадужености тог хрватског конценрна у коју га је увео хрватски тајкун Ивица Тодорић, коме се у Загребу суди због незаконитог пословања. „Агрокор”, који је купио словеначки „Меркатор” и српску „Роду, као и велики број фабрика из прехрамбене индустрије, како у Хрватској, тако и у Србији, пре више од две године је, због презадужености, продат највећим повериоцима. Хрватска је две године тражила начин да спасе „Агрокор” и нашла га је у оснивању новог концерна „Фортенова”.


Иначе, пре неколико дана „Фортенова група” почела је да продаје своја нематична предузећа, желећи да се посвети матичним, међу којима је набројала малопродају и велепродају, прехрамбену и пољопривредну делатност, као своје стратешко опредељење. На продају су понуђени „Атлас” и „Компас”, као туристичке агенције, али и „Сојере” у Задру и њена имовина, и грађевинска компанија „Пројектградња”.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести