Џонсон се предомислио, протерује Хуавеј

ЛОНДОН: Британски премијер Борис Џонсон наредио је данас да се домаће компаније до 2027. године у потпуности ослободе кинеског Хуавеја као добављача опреме за британску 5Г мрежу до 2027.
dzonson, tanjug ap
Фото: Tanjug (Christopher Furlong/Pool photo via AP)

Британски савет за националну безбедност (НСЦ), којим председава Џонсон, одлучио је данас да забрани куповину 5Г компонената од Хуавеја почев од краја ове године и да наложи уклањање постојеће Хуавејове опреме за 5Г мрежу до 2027. године.

Преносећи ову вест, агенција Ројтерс наводи да Џонсон ризикује да изазове гнев Кине јер је најавио да највећи светски произвођач телекомуникационе опреме више није добродошао. 

Седмогодишњи рок за “чишћење” преостале опреме Хуавеја обрадоваће британске телеком оператере као што су Бритиш Телеком, Водафон и Три, који су страховали да ће бити присиљени да потроше милијарде фунти како би брже избацили опрему кинеског гиганта из својих мрежа, оцењује Ројтерс.

Ипак, ова одлука ће одложити увођење 5Г мреже у Уједињеном Краљевству.

Сједињене Државе, пподсећа британска агенција, већ дуго врше притисак на Џонсона да поништи претходну одлуку из јануара ове године којом је одобрио ограничено учешће Хуавеја као добављача опреме за 5Г.

Поред тога, Лондон је забринут и због дешавања у Хонгконгу и перцепције да Кина није изнела целу истину у погледу избијања пандемије корона вируса, додаје Ројтерс.

Британским телеком компанијама ће такође бити наложено да у наредне две године престану да користе Хуавејову опрему у широкопојасној мрежи фиксне телефоније, додаје се у тексту.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести