Другу фазу ИТ преквалификације успешно завршило 45 новосађана

Друга фаза преквалификација за ИТ у Новом Саду, коју је организовао „Војвођански ИКТ кластер” уз подршку Владе Републике Србије, завршена је, а 45 полазника је добило дипломе за успешно завршену шестомесечну обуку.
д
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

– Пре готово две године ИТ индустрија Србије се удружила и покренула иницијативу да држава ради нешто по питању недостатка кадрова из те области, а тренутно имамо довољно новца у буџету да покренемо разне програме у том смеру – рекао је представник Владе Србије Ненад Пауновић. – Информатика је постала обавезни предмет од петог разреда у основним школама, успели смо да упишемо више од 40 ИТ одељења у гимназијама у Србији, а повећавамо капацитете и кадрове на факултетима.

„Војвођански ИКТ кластер” почео је организовање таквих обука 2013. године и до сада су доказали да постижу добре резултате. Полазници су током шест месеци трипут недељно похађали наставу у оквиру дуалног образовања, односно имали су прилику да науче теорију, али и да практично раде.

– За успех обуке важне су две ствари: селекција кандидата и наставни кадар – истиче директор „Војвођанског ИКТ кластера” Милан Шолаја. – Курс не може заменити четири године школовања на факултету, али полазници могу себе довести на прву степеницу и отворити врата за даљи напредак.

Незапослена мајка Јована Башић (32) одлучила је да крене на обуку на наговор околине, али и зато што жели да се запосли. Иако није успела да заврши Електротехнички факултет, каже да јој информатика није страна, што је био разлог више да крене на курс.

– Знам да је то тек почетак и да ће бити напорно јер је пред нама дуг пут, али верујем да ћу уживати – казала је Јелена.

Л. Радловачки

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести